Smjernice za zaštitu dječjeg psihičkog zdravlja u vremenu pandemije

Poštovani roditelji i staratelji, u ovoj zahtjevnoj situaciji zbog  pandemije Covida 19 važno je da osim fizičkog zdravlja čuvamo i svoje i psihičko zdravlje naše djece.

U nastavku dajemo nekoliko smjernica kako da štitite svoje i dječje psihičko zdravlje:

Kada dijete dolazi na odjel pedijatrije  ne plašite ga ljekarima i medicinskim osobljem. Time otežavate proces pregleda ali i djetetu može stvoriti strah i anksioznost zbog toga. Djeca trebaju znati da su ljekari i medicinsko osoblje  ljudi koji pomažu da očuvamo svoje zdravlje.

Prije nego dođu na pregled objasnite im, na način primjeren njihovom uzrastu, da idu na pregled kako bi bili zdravi i jaki.

Djetetu primjereno uzrastu trebate pojasniti šta će se dešavati na pregledu. Npr. Ako malo dijete treba da pravi pretragu krvi možete ga pripremiti na ovaj način: „Sada će te teta malo bocnuti i malo će te boljeti (čak mu možete pokazati tako što ćete ga štipnuti za ruku) kako bi vidjela šta si dobro jeo ili jela i koliko si jak ili jaka.“ Ili ako treba dobiti injekciju ili popiti lijek: „Sada ćeš dobiti lijek da budeš jak ili jaka.“. I pored ovoga dijete se može plašiti ali će strah biti manji.

Uslov da dijete sarađuje jeste smirenost roditelja koji ga dovodi na pregled. Zbog toga je važno da vi budete mirni. Ako ne možete da se smirite dozvolite drugom roditelju ako je smireniji da bude na pregledu sa djetetom.

Ako vi vjerujete u ljekare i medicinsko osoblje i vaše dijete će vjerovati.

NIKAD NE LAŽITE DJECI

Pokažite djeci svoja osjećanja i pojasnite im zašto ste tužni ili ljuti ili zašto se plašite, tako ćete i njima dati dozvolu da osjećaju i ne stide se zbog toga.

Ne govorite djetetu „nemoj se plašiti ili ne ljuti se, ili ne budi tužan.“

Ako dijete plače ne ušutkujte ga, bolje je da ga pitate zašto plače, tako ćete saznati uzrok i pomoći mu da se smiri.

Zagrlite svoje dijete i kad se plaši i kada plače i kada je ljutito, zagrljaj smiruje.

Naučite disati pravilno i tome naučite svoje dijete, duboki udah na nos i izdah na usta. Pravilno disanje smiruje.

Dozvolite djetetu da ponese svoju omiljenu igračku kada dolazi na pregled, ona mu daje sigurnost.

Pokušajte ne izgovarati pred djecom rečenicu“ Ništa ti ne mogu“ ili „Vodit ću te doktoru da te smiri“. Dijete treba znati da ste vi sposobni da mu budete odgajatelj i da se osjeća sigurno uz vas.

ZAPAMTITE, VI STE GLAVNI ODGAJATELJ VAŠOJ DJECI

Djecu učite da postavljajući granice šta smiju , a šta ne smiju raditi,  brinete o njima i zbog toga im ne možete pustiti da rade šta žele.

Zapamtite, vi ste model svojoj djeci. Znači, ono što vi radite djeca gledaju i uče iz toga više nego iz onoga što im govorite.

Djeci izbjegavajte davati  mobitele i tablete prije polaska u školu, ne brinite naučit će se koristiti tehnologijom i kada krenu u školu.

U ovom periodu pandemije ne govorite pred djecom da nema nade, da je sve izgubljeno. Pokušajte vjerovati da će biti bolje i pokušajte živjeti što normalnije. Ako vi imate paniku zbog svega, zamislite kakvu paniku djeca mogu osjećati.

Dragi roditelji prvo dajte sigurnost i smiraj sebi kako bi bili dobri roditelji svojoj djeci.

Mr.sci. Nermina Vehabović-Rudež
Psiholog/psihoterapeut