SETUP poziva na otvorenje izložbe “Dvije kapele” Zlatka Ugljena u Visokom

Centar društvenih inicijativa SETUP poziva na otvorenje izložbe “Dvije kapele” Zlatka Ugljena, koja će se održati u Zavičajnom muzeju Visoko u četvrtak, 17. oktobra, sa početkom u 20.00 sati.

Organizatori izložbe su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, SETUP i Zavičajni muzej Visoko

Izložba „Dvije kapele“ obuhvata dva novija rada istaknutog arhitekte Zlatka Ugljena, a radi se o sakralnim objektima od kojih je jedan realizovan, a drugi je još uvijek u procesu izgradnje.

Asocijacija arhitekata u BiH je tehnički pripremila izložbu.

Na izložbi su prikazane Kapela Kalvarija kod Viteza koja je izgrađena i Kapela Gospe žalosne kod Brčkog koja je još uvijek neizgrađena.

Objekti su predstavljeni skicama, nacrtima, prostornim prikazima, fotografijama i maketama.

Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. godine na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je dugogodišnji nastavnik; od 2001. godine je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Među Ugljenovim najpoznatijim i najljepšim izvedenim objektima ističu se Šerefudinova bijela džamija u Visokom (1969-79.), za koju je 1983. godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu za arhitekturu “Aga Khan”, koja je ušla u gotovo sve enciklopedije savremene arhitekture.