Šest razloga zašto biste đumbir trebali konzumirati često

Đumbir je od davnina poznat kao korijen koji se koristi u ljekovite svrhe a novija istraživanja samo su potvrdila njegovu učinkovitost i pozitivan utjecaj na niz zdravstvenih problema i sistem u tijelu.

Postoji sve više dokaza o tome da bi ga bilo dobro konzumirati redovno, odnosno svakodnevno dodavati u hranu. Ako niste veliki ljubitelj đumbira, evo zašto biste trebali razmisliti o tome.

1. Đumbir je prijatelj vašeg srca

U istraživanju koje je obuhvatilo 85 ljudi s visokim nivoom holesterola tokom 45 dana pokazalo je da se redovnom, odnosno svakodnevnom konzumacijom đumbira može utjecati na smanjenje njegovog nivoa. A time i na smanjenje nivoa od hipertenzije, moždanog udara i srčanih bolesti.

2. Pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma prehlade

Đumbir sadrži antioksidanse i ima snažnu protuupalnu komponentu. Na to posebno utječe sastojak gingerol. To je bioaktivna tvar koja smanjuje rizik od infekcija.

3. Dobar je protiv mučnine

Bilo da je riječ o mučninama zbog toga što ste nešto pojeli, tokom vožnje u automobilu, ili o mučninama tokom trudnoće – đumbir će ih sigurno smiriti.

4. Liječi želučane i probavne tegobe

Pomaže kod bilo koje vrste problema sa želucem, od nadimanja do probavnih smetnji. Može biti koristan čak i kod gastroenteritisa, odnosno ublažavanja proljeva.

5. Može djelovati protiv migrene

Redovna konzumacija đumbira može djelovati protiv upalne tvari u krvnim žilama koja uzrokuje glavobolje. Stručnjaci njegovo djelovanje uspoređuju čak i sa Sumatriptanom, lijekom koji se koristi u liječenju migrena. U nekim se studijama tvrdi da je jednako učinkovit, a – nema nuspojava, objavio je StethNews, prenosi 24sata.hr.

6. Pomaže topljenje kilograma

Kako ima sposobnost poboljšanja probave i ubrzava metabolizam, đumbir može biti koristan dodatak u programima kojima nastojite dovesti tijelo u top formu. Konzumacija đumbira u soku, smoothieju ili kao dodatak nekoj namirnici, može pridonijeti ublažavanju osjećaja gladi, pa je dobar saveznik u dijeti.