Senad Goralija: Hadžijina voda u Čakalovićima (MZ Radovlje)

Sagraditi neki hajrat, posebno hair česmu iz koje će vodom da se osvježi i abdest uzme putnik prolaznik,  ili napije divlja zvijer ili medonosna pčela koja nektar skida sa obližnje lipe, uvijek je bio srodan našem čovjeku.

Slijedeći tu tradiciju, a posebno u ramazanske dane kad se svako dobro djelo višestruko nagrađuje, vrijedni domaćin Esad Valjevac u povodu sjećanja na hajrate i dobra djela svoga oca rahmetli hadži Mustafe, sagradi ovih dana hair česmu, a još prije desetak godina zasadi lipu koja će da pravi hlad ovoj česmi ali i donosi predivan miris koji vraća u prošlost i budi lijepe uspomene.

Ovaj hajrat Eso nazva „Hadžijina česma“ i ista je smještena u mirnom i tihom zaseoku Čakalovići podno Lisova u mjesnoj zajednici Radovlje.

Veliki podršku u radu Esadu je dao i čestiti Ahmed – Sarajlija, koji tragajući za mirom i ljepotom kako bi penzionerske dane provodio u uživanju i rahatluku, odluči da se nastani u Čakalovićima.

Prilikom posjete ovom hajratu nađoh i Esada i Ahmedak, te mi Esad o samom hajratu reče: „ Još 1980. godine moj babo hadži Mustafa dovede pitku vodu u naselje, to je bio jedan od prvih vodovoda na ovom kraju, i tako danas u povodu sjećanja na njega i ostale koji dopriniješe tim poslovima, božijom voljom na ovoj meraji ispunismo odavno planirani nijet, sagradismo „Hadžijinu česmu“- reče nam Esad i pozva na ugodna akšamska druženja za hrastovim hastalom ispod stare oskoruše odakle se pogled pruža preko visočkih piramida do sarajevskih brda…

Senad Goralija