Seid Zimić: UBISTVO U KAFANI “DARDANELI”

U kući na osami detektiv iz sporedne ulice je zurio u modre prozore kroz koje je dopirao miris lišća orahova. Čari Pariza, čari Londona utopile se u pisma iz Indije i vode zamršenu bitku sa novinarskim naslovom „Ubistvo u kafani Dardaneli“. Zločin i kazna?

Špijuni su prešli granicu, nepoznati ljudi, muškarci koji mrze žene – hiljadu zašto, hiljadu zato. Pobune, proces. Jedna je istina, nju zna vjetar s Prokletija, znakovi pored puta su pucanj u prazno. Zeleno busenje poprskano čarobnim snijegom, čudno proljeće na jugu – Balkan u raljama zavjere. Proces teži od sto godina samoće. Krug. Vuk samotnjak udara u limeni bubanj, zastave na pola koplja. Ne postoji čarobni ključić. Pod plavom nebeskom kupolom zli dusi i zlatarevo zlato, albatros ne vjeruje svojim krilima. Braća Karamazovi kockari, ukratko jadnici.

I dok spavaju tramvaji, detektiv iz sporedne ulice slaže crtice iz svoje mladosti – ugursuz iz proklete avlije. Tajna dvorske lude, stranac. Romeo i Julija – možda,  Evgenije Onjegin – sigurno. Ubica je otkriven. Zavjera petokolonaša i dvadeset prvog čovjeka. Dvorska luda je genije. Žena koja se igrala vatrom – velika osveta, ubistvo sa stilom. Ponovo proces zbog stradanja mladog Vertera. Trajat će hiljadu i jednu noć.

Nametnuta avantura prikovala detektiva uz novinarski naslov „Dama s kišobranom – ubica u kafani Dardaneli“. Crveno i crno. Modri prozori i okovani Prometej ozareni mirisom lišća orahova se uortačili i pjevuše … prohujalo s vihorom, a istina leprša preko orkanskih visova: kuću kućom čine lastavice – život kojekakvih uspomena buket.

Seid Zimić