Seid Zimić: SIROMAŠTVO U PEDESET NIJANSI

Neminovna posljedica psihološko-materijalističke neuravnoteženosti na Planeti je siromaštvo, u pedeset i još kojoj nijansi. Pod pokroviteljstvom Udruženja žena „Mozaik“ već sedmi put se akcentuje tema koja prati ljudsku evoluciju; samo mijenja oblik, a rezultat isti.

Učevni i teškim iskušenjima kušani prosuše pregršt-dvije primjera raznolikog siromaštva viđenog u svojoj i susjednoj ulici među radoznalu omladinu. Da razmišljaju. Sude i presude. Da zaključuju po djetinjim formulama. Vješti naratori iz vjerske orbite, tematici koja i suzu izmami, dodaju i dozu humora kako bi se pouke i poruke lakše zapamtile i nesebično uobličile u nekom novom humanitarnom podvigu u svojoj ili susjednim ulicama. Rekoše da su duševno siromaštvo i nepotrebna nepravda ubojitiji od danonoćnog maštanja o komadu hljeba.

Entuzijasti su pokucali na vrata zaboravljenih, družili se bez dnevnog reda, darovali šta se darovati moglo, i doviđenja. Životi se zavukoše u svoje svakodnevnice, a planetarnom mozaiku, očigledno, fali još nekoliko pločica ljudskosti da popune praznine iz čijih utroba prijeti opomena – čemu li se nada onaj ko gubi na mostu, a još više izgubi na ćupriji …

Seid Zimić