Seid Zimić: PISMO PRIJATELJU NA ODREĐENO VRIJEME (8)

Ne kontam, ili je moj IQ utanjio kao prevoz putnika našim željeznicama; kako negdje prvi, negdje drugi, a negdje treći talas ove virus-pandemije. Negdje se ustoličio po zamišljenim koordinatama kao septembarski anticiklon. Ko bi mi ovo pojasnio i kazao koliko ima tih talasa na repertoaru Svjetske zdravstvene organizacije, uradio bih mu besplatno predizbornu kampanju. Znam, vas u Obećanoj Zemlji više brinu hakerski napadi i priobalna tornada sa horor-kadrovima, nego azijsko-europski psihološki poremećaji koji, također, imaju svoje horor-kadrove.

Nisi ovoga ljeta dolazio na istok, odlična odluka. Ulazno-izlazna izolacija bi te koštala jednog semestra. Moram priznati da je onaj bosanski kapric počeo dobijati i na zapremini i na masi, sve je krcato: časopisi naslovima, kladionice gubitnicima, diplomanti odbjenicama, jedino su džepovi opuhani kao naćve (sanduk za brašno) u februaru prestupne godine. Amire, ni naš premudri Hodža Vrelac ne bi nam znao utvrditi dijagnozu, ama, zalutali smo gore nego Juve u Ligi prvaka.

Umjetnost je uzela zalet, sve popločano „naivom“ i redovno se priređuju tragikomedije na otvorenoj sceni, hoću reći daskama koje ništa ne znače, onako spontano i bez bliceva novinara iz treće smjene. Ne pišeš, šteta. Znao si skrojiti dobru rečenicu koja više podigne prašine i psovki, nego moj dim od trećerazrednog bugarskog duhana. Dozvoli da se pohvalim; uspio sam prevesti, odnosno utvrditi semantičko značenje riječi Bal-kan. To ti je turbo-igranka ograničenih vođa sa neograničenim prohtjevima, doduše, sa dobro opremljenom pozornicom kakvu zaslužuje Zapadni Balkan.

Prije tridesetak dana imali smo seriju „gorskih udara“, valjda se zemlja stresla od predizbornih obećanja i silnih kredita od Planetarnih fondova. Dobro je, Sunce još uvijek izlazi na istoku, turisti sa svih osam strana svijeta dolaze u Dolinu piramida. Fali nam nekoliko poliglota i općenacionalno ubjeđenje – da ljudi onoliko vrijede koliko cijene i vole svoje i kao takvo bilježe u ljetopis čaršije u srcu Bosne. Ti znaš, a i ja znam kako je biti građanin drugog, trećeg ili nikakvog reda.

Seid Zimić