Seid Zimić: PISMO PRIJATELJU NA ODREĐENO VRIJEME (5)

Danas je 27. dan trećega mjeseca, a prve godine po Coroni. Zapamti, može te prolaznik upitati koji je datum, a ti ne znaš. Nemoj da brukaš na zapadu zapadnom naš bosanski IQ. Nema više ono EPP, sada je CPP, pa ti kontaj ako nisi izlapio kao lanjsko jabukovo sirće, a kažu da je dobro protiv visokog krvnog pritiska. Stvarno lupam kao kopači zlata u Varešu, da napomenem, možda nisi znao, grob naše učiteljice Rose Lazarević više nije u Brgulama, rodbina ju je premjestila – ne znam gdje.

Osjećam da si nedorečen kao Dejtonski mirovni sporazum, ili se pripremaš da te iznenađenje ne iznenadi. Ne pišeš, kod tebe besmisao dobio jasan smisao. Čestitam na bijeloj zastavi, ali predaja nije pobjeda. Znam da si pismen, nisam ti ja bio učitelj – onda bi bilo diskutabilno. Ovamo ni kolotečina nije kao što je bila, nad njom je izvršena diverzija. Ima tema, doduše,  malo manje nego političkih stranaka, ali su bezidejne, ili je i moj IQ utanjio. Naime, privreda i ovako i onako, dječurlija na distanciranom i dobro maskiranom feriju, komšinice kahvelenišu s balkona na balkon, muzika uživo – piši prohujalo sa osamdesetim. Eto, samo poštar ima neku propusnicu, a najčešće je plava.

Odavno nisam bio na istoku, nema potrebe, istok se podobro pomjerio prema Triglavu. Medicina mi je utvrdila dijagnozu – nostalgija. Dolijeću i odlijeću životi, uglavnom s neiskrenim preporukama, pro forme da popune normu službi za statistiku. Vjeruj mi, da je B.Nušić naš savremenik, odustao bi od pisanja Autobiografije, radije bi igrao s rajom remija, jer se nikad ne završi remijem. Ova rečenica kao da je tebi namijenjena!

Amire, umjetnost se svela na reprizu prošlovjekovnih nadahnuća. Nadogradnja prozirna – logično kad baza nije uvinkolo. Sport je za kućnu upotrebu i sa krupnim uputstvom za upotrebu – smiri se, slupaćeš luster. Ovih dana Đoković je poremetio kolotečinu u mom krajoliku. Mediji su to lijepo uknjižili, jer znaju onu narodnu – svakog čuda tri dana. Uskoro radim intervju sa tobom, nemaš pravo veta. Ja ću biti ja, a i ti ćeš biti ja. Dosta je, odoh da maštam kako je u dolinu piramida navalila „krema“ sa svih osam strana svijeta.

Seid Zimić