Seid Zimić: PISMO PRIJATELJU NA ODREĐENO VRIJEME (4)

Opucala me neka nostalgija gore nego oznojenog insana propuh, doduše ovih je dana velika vlaga. Kiša je danima ljevala tuzlansko-podrinjskom regijom, uobičajeno je napravila uobičajene probleme. Vi ste učili na akademiji da je okolodrinski predio iz grupe područja sa malo padavina, ali vidiš, desi se izuzetak. To je dokazivao i Hodža Vrelac davne 1963., a kasnije i Hodža Buro (onaj iz Srebrenice). Interesantna i uvijek rado prepričavana priča vezana za sušu, kad kiša nije padala od Đurđevdana do nekog septembra te 1963. godine i kišnu dovu na Panjku. Pošto ti nisi njihov savremenik, pisat ću ti drugi put detaljno, doduše onako kako su i meni pričali.

Priznajem, ovaj virus me unakazio, malo manje nego vašu berzu. Ni moje piramide ne mogu da dišu dahom radoznalaca koji su se znali skuckati, od Tajlanda do Jute, u dolinu piramida sa svim svojim posebnostima i marifetlucima. Bogatstvo koje se ne može kupiti. Odzvanja tunelima lepeza od jezika, svako svoje nosi sa sobom, a tek frizure – ne do Bog nikom. Tačno će me moja ludost natjerati da napravim izložbu, pa neka Semir objašnjava kako zna i umije. Čeznem za danom kada će piramide biti preplavljene čudnim frizurama i poliglotama koji samo sebe razumiju!

Ta tvoja „obećana zemlja“ je podobro zaglavila u političkim i nekim još crnjim oscilacijama. Premudar si ti da ne znaš čitati između redova, a u mom sokaku vašu situaciju su ilustrovali onom Malovčićevom pjesmom „Okreće se kolo sreće …“. Mogao bih još koju ludost zveknuti, ali sam obazriv, uskoro će izbori u našem trouglu, a „stranka me prati, ima ozbiljne planove sa mnom…“. Javit ću ti rezultate, kakvi god budu, opet će se zvati rezultati. Izvini, znam da mrziš politiku i fudbal – baš si neograničeno ograničen!

Umjetnost se svela na pozorišne satirične komade, i glavni i sporedni likovi su iza maski – raznobojnih i nekvalitetnih. Statisti učtivo odolijevaju topljenju bruto-nacionalnog dohotka i aplaudiraju matematici, jer znaju da matematika ne laže. Razmisli i napiši mi da li postoji ikakva veza između statista i statistike!

Seid Zimić