Seid Zimić: PISMO PRIJATELJU NA ODREĐENO VRIJEME (12)

Amire, još u petnaestom vijeku je počelo veliko kruženje mahluka po Planeti. Probisvjeti sa zapada krenuli još zapadnije, a sad hrle na istok prema velikim naftnim bazenima. Bliskoistočni domoroci – pravac Europa. Jedino Meksikanci okrenuli na sjever. Ni realni, ni imaginarni zidovi ih ne mogu zaustaviti – ti to bolje znaš od mene, jer svaki dnevnik u SAD-u počinje izvještajem koliko je Meksikanaca prešlo granicu.

Ovo me podsjeća na kruženje vode u prirodi i prava prilika da odgovorim Azemu iz „zemlje kengura“ šta je sa cijenom vode u Visokom. Kako su nas poklopili toplotni udari, niko i ne spominje cijenu – samo nek’ ima vode. Široke mase se okitile onom krilaticom samostalnog sindikata – dobro je, samo nek’ ne puca, a satnica im niža čak i od prosječne prosinačke temperature. Neću te zamarati mudrovanjem o kojekakvim sojevima virusa, tema izlizana kao kaubojsko sedlo, ali pazi sad! Toplotni udari i nekakav žuti pijesak izvršio spontano distanciranje, brat brata ne podnosi u neposrednoj blizini. Krizni štab ima šta naučiti od prirodnih odluka, da ne kažem – preporuka.

Moram ti ovo ispričati, svako dešavanje Bosanci poklope dobrim vicem. U Zenici temperatura 40 stepeni. Aktivirali gradsko centralno grijanje. Raja moli i preklinje da ga ugase, a iz „grijanja“ lakonski odgovaraju: „Čim izmirite lanjska dugovanja, odmah ćemo grijanje prekinuti!“

Amire, pisao mi je onaj Azem iz Australije, dječak upućen u visočka dešavanja kao da osvane i omrkne u Lukama. Predlaže Semiru da iznajmi „tunele“ nekoj filmskoj kući za snimanje igranog filma (različiti žanrovi bi se uklopili), dva zeca jednim metkom. I profit i turisti! Iznenadio me je svojom ispoliranom malograđanštinom – boluje za vašarom i šator-pjevaljkom. Mislim da će biti vašar i da će Azem doletjeti i aterirati kod najbučnijeg orkestra.

Znam da ne voliš politiku i fudbal. Ti voliš historiju – historija je vrlo loša učiteljica. Đaci uče na sopstvenim greškama i sizifovski gube budućnost po tuđim matricama. Bio sam kandidat za člana Savjeta Mjesne zajednice Gračanica i uspio sam – nisam prošao. Allah dž.š. me spasio nepotrebnog iskušenja. Priznajem, nije svačije pastir biti. Drugi put ću ti pisati o dobrim i lošim rezultatima iseljavanja omladine iz Bosne, a sad hoću da gledam utakmicu Engleska – Njemačka i da navijam za publiku. Publika mora pobijediti  smicalice bjelosvjetskih licemjera, glavnih likova iza planetarnih zavjesa.

Seid Zimić