Seid Zimić: OKUPACIJA U RUKAVICAMA

Eto, ponukan jubilarnom godišnjicom Presude Sejdić-Finci pade grah na mene da napišem ovo štivo, a dokument-štiva ne volim pisati. Iskreno bih volio da je ovo napisao bosanskohercegovački katolik, bosanskohercegovački pravoslavac ili bosanskohercegovački Rom (najbrojnija nacionalna manjina), a ne ja kao bosanskohercegovački musliman. Presuda? Prekrupan zalogaj za bosanskohercegovačku političku zbilju. Okrutno od mene, ali je, možda, bolje što se nije našla na dnevnom redu Državnog parlamenta; promjena Ustava, promjena Izbornog zakona, čeprkanje po Dejtonskom mirovnom sporazumu, dvotrećinska većina za ili protiv, entitetsko glasanje, nacionalni vitalni interes i td. Dakle, nigdje kraja ni rješenja, samo bi (Presuda) dobro došla da proključa dobro zagrijana sveukupna bosanskohercegovačka politička nedorečenost sa visokoprocentnim prilozima (začinima) i sa istoka i sa zapada.

Eto, nedavno hiljade i hiljade bosanskohercegovačkih katolika (Hrvata)je biralo predsjednika Republike Hrvatske. Znači, imaju dvojno državljanstvo, tako knjige kažu. Znači, imaju ista prava i obaveze kao i Dubrovčani, i Splićani, i Varaždinci i Zagrepčani. Ono što je u knjigama zapisano će odjekivati i kroz vrijeme i kroz prostor. I bit će istina nepobitna! Nedavno hiljade i hiljade bosanskohercegovačkih pravoslavaca (Srba) je biralo predsjednika Republike Srbije. Znači, imaju dvojno državljanstvo, tako knjige kažu. Kroz vrijeme će se izroditi dilema da li su to Srbi ili Srbijanci u BiH, a da je nebo iznad i zemlja ispod njihova – tu dileme neće biti. Romi, naročito mlađi, prigrabili državljanstva i Italije, i Francuske, i Holandije, i Njemačke, Srbije i Hrvatske, možda tamo budu konstitutivni narod!

Bosanskohercegovački muslimani (vrli Bošnjaci) okitili se jednim državljanstvom, pa i njemu nikako da daju pravu cijenu, te ubilježe u knjige mudre koje će kroz naredne decenije biti jedini vjerodostojni i nepotkupljivi svjedoci od Une do Drine, od Save do mora. Okupacija u rukavicama ne ostavlja trenutačne i naivcima vidljive otiske, ali, kad se rukavice skinu, historija bi mogla svašta zabilježiti.

Seid Zimić