Seid Zimić: NAREDBA broj: 11-34-8727/20

(Ova priča je nastala od nekoliko stotina adaptiranih naslova literarnih radova prispjelih na konkurs „Školegijuma“ vezanih za iskustva i percepciju online-nastave.)

Tunel na kraju svjetla. Nije ti ovo zapisnik sa sastanka odjeljenjske zajednice, ovo je povratak u budućnost, samo naredbe i tamo i amo. Ništa nije prohujalo s vremenom; nebo puno munja i dosadna korona. Stanje katastrofe, gdje sam ja – koja je ovo dimenzija? Online-generacija na zadatku, kakav je ovo eksperiment? Jesu li uključeni Darvin i rođak Ohran? Ko je ovdje kućni samouk, a imam zadaću na kvadrat, da imam bar jedan besplatan kurs, pristajem na lojalnost iz nevolje, a šifru znam – commodore64. Specijalci iz podzemlja, robovi tehnologije, kreću u planetarnu akciju na skriveno blago, nema odgode ni pet minuta, otvara se nova stranica. Lift! Dedo, mala princeza, pilot i rođak Ohran su spremni. Jeste vruć krompir – radi ono što moraš. Ima i razlog, ima i način u doba korone. Vrijedno je iskustvo bez iskustva, prekvalifikacijom do dvorske lude. Alisa je u zemlji platformi, igrat ćemo između dvije vatre, neka zveče lonci i poklopci.

Korona u provinciji, za dobru oluju treba vedro nebo. Dijalog na daljinu sa Tinom, mačkom i tišinom. Pada sistem, rođak Ohran je kriv. Pritišće ga olovno iskušenje, laptop nema dušu, prvačić u izolaciji, a zadaća se popela na kub. Haos u višečlanoj porodici, korona je dva mjeseca u provinciji. Magareće godine. I slijepi naziru cifru na računu. Kako naći mir u ludilu, čuje prvačić školsko zvono, ali kazna, nema masku. Cilj je pobijediti sebe s klupom u krevetu. Postoji izbor, u ponudi samo jedno – covid-19 kao reformator. Rat između forme i suštine, pobjednik će dobiti zagrljaj u GIF-u. Rođak Ohran se brani novom spletkom laži i tvrdi da se uspjelo „S rukom na kosi“, jer u krizi dobri ljudi postaju još bolji. Eureka, podignut je sistem, o Platone! Treći mjesec misija u provinciji, tako blizu, a tako daleko školsko zvono. Cipelice miruju, mogu poslužiti i naredne godine. Izolacija u službi štediše, a spašena je i učiteljica neznanja – preskočila jedno slovo. Trijumf znanja isklesan od iskustva bez iskustva. Nije sve bilo džabe, nauka treperi u oku prvačića. U krupnom planu tunel na kraju svjetla i pazi šta želiš – može ti se ostvariti. Nažalost, opet je u provinciji pao sistem, internet kopira žmigavce trećerazredne limuzine. Sreća u nesreći – nije pala Naredba broj: 11-34-8727/20.

Seid Zimić