SDA Visoko: Strah od opoziva načelnice a ne EU fondovi, razlog što je Visoko dobilo status Grada

Jučer smo imali priliku čitati „srceparajući“ tekst potpisan sa «Press Grada Visoko»  o historijskom postignuću dobijanja statusa Grada.

Zato se, evo i mi pitamo javno, šta stanovnicima Visokog znači dobijanje statusa Grada, tj. koje koristi će građani Visokog imati od ove promjene, koju lokalna vlast ističe kao veliku i sudbonosnu.

Kako stvari stoje, Visočani od svega toga imaju jedno veliko NIŠTA, u stvari imaju samo dodatni trošak od nekoliko desetina hiljada maraka koje će se morati potrošiti zbog promjene cjelokupne dokumentacije, katastarskih knjiga, svih natpisa na kojima je nekada stajalo «Općina».

Bivša načelnica, a sada gradonačelnica u izjavi za N1 televiziju na pitanje novinara šta očekujete od statusa Grada ističe: “Ono što očekujemo u budućnosti je sigurno bolji i lakši pristup fondovima EU, a posebno IPA fondovima, koje očekujemo već sljedeće godine. Sigurni smo da će nam status grada omogućiti pristup tim fondovima“.

Sa druge strane, zastupnik u Federalnom paralmentu Mirsad Čamdžić promjenu statusa Općine u Grad naziva kao „politički pomodni trend i zakonsku neusklađenost“, i dalje demantuje gradonačelnicu: “Izborni zakon ne poznaje, recimo, opoziv gradonačelnika. Osnovni argument onih koji traže status grada, u ovoj pomodnoj ludoriji, jeste pristup EU fondovima, što nije tačno. Mi smo kontaktirali Evropsku direkciju, koja nam je potvrdila da status grada ne znači bolji pristup EU fondovima. Primjer je Mađarska, koja je pola Budimpešte proglasila ruralnim, da bi imala bolji pristup evropskim fondovima”.

Da li su EU fondovi baš razlog svemu!?

Suštinska razlika, kao što to vidimo iz primjera Budimpešte nije lakši pristup EU fondovima, već činjenica da kada ste načelnik ili načelnica neke općine možete biti opozvani, ali kada ste gradonačelnik ili gradonačelnica ne možete biti opozvani sa funkcije.

Upravo je to stvarni razlog promjene statusa Visokog, a to je strah od opoziva, a ne bolji pristup EU fondovima. Da je strah primjetan kod gradonačelnice Visokog da se primijetiti iz samo nekih njenih antidemokratskih i nasilničkih postupaka kao što su:

– uvođenje cenzure u medijima koji su u vlasnišvu Općine/Grada, gušeći pravo na slobodu mišljenja i nedozvoljavajući nikome mogućnost da se oglasi, a ko bi imao drugačije političke poglede u odnosu na nju;

– gašenje prijenosa sjednica Općinskog/Gradskog Vijeća, gdje se ne  može čuti drugačije mišljenje;

– ucjene i pritisci na privredne subjekte;

– i ono najvažnije, gušenje slobode i potiskivanje sve prisutnijeg gnjeva i ogorčenja stanovništva Visokog zbog uvođenja novih i većih nameta kao što su komunalne takse, naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za vatrogastvo firmama, poskupljenje građevinskih dozvola, poskupljenje vode od 100 % u periodu 2016-2019, maćehinski odnos prema poljoprivredi, nepostojanje podrške mladima kroz start-up projekte i pokretanje vlastitog biznisa, rupe na cestama, loše putne infrastrukture na selima što za posljedicu ima iseljavanje stanovnika sa rubnih područja, nepostojanje strategije i plana privlačenja novih investicija, itd.

– a, kao posljedica svega je da smo Općina, tj. Grad sa najmanjim primanjima po glavi stanovnika u Zeničko – dobojskom Kantonu.

Sadašnja Uprava Grada ne radi ništa kao bi se izradili planovi i osposobili timovi koji će imati znanja i sposobnosti da Visokom obezbijede i pripreme aplikacije za EU fondove. Naprotiv, nositeljice izvršne i „ljubičanstvene“ vlasti najviše su zabavljene zavađanjem naroda, mahalanjem i šupljom pričom. Iste te vrlo dobro našim parama plaćene osobe koje trebaju izrađivati planove, najviše vremena provode na društvenim mrežama kojima je dodijeljen zadatak da ovo stanje haosa u Visokom uljepšavaju, da ubjeđuju narod da mu je dobro, da ta poskupljenja su tako mala, da napadaju one koji misle drugačije, da „car nije go“, a da je trava ljubičasta.

Zato, prestanite sa manipulacijama.

Visoko će ponovo postati grad kada ga povedu ljudi sa vizijom i ambicijom da ga izgrade.

Visoko je danas zapušteno i ugroženo u svakom segmentu života bitnog za jednu lokalnu zajednicu.

Visoko je danas na žalost kasaba u kojoj stoluju strah, mrak i sila.

„Ljubičanstvene“, previše ste opterećene sobom. Ne vrti se svijet oko vas.

Počnite rješavati nagomilane probleme građana.

Visoko zaslužuje, i može puno, puno  bolje!

Press služba SDA Visoko