SDA Visoko: POTICAJI ZA POLJOPRIVREDNIKE 60.000 KM, NOVI AUTOMOBIL GRADONAČELNICE 65.000 KM

Bahatost gradske vlasti nema granica. I umjesto da priznaju grešku, kažu makar „nećemo više“, i pokažu razumijevanje prema vlastitim građanima „ljubičanstveni“ se kite tuđim perjem i zbrajaju tuđe poticaje. Zato vas molimo da u vašem sljedećem obraćanju objasnite zašto je visina subvencija proizvođačima malina u Visokom jedna velika 0,00 KM!?

Da li ste se to prepali da bi se narod mogao obogatiti!?

Pa ste odlučili uštediti na ljudima koji žive od svog rada.

Sram vas bilo!

Pa, vaš ukupan poticaj poljoprivrednicima u ovoj godini iznosi 60.000 KM, a samo novi automobil za vašu, kako joj tepate, „ljubičanstvenu“ gradonačelnicu koštao je građane Visokog 65.000 KM. Za malinare nemate razumijevanje, ali zato prema gradonačelnici gajite velike simpatije.

Svi i sve je vama krivo što je skoro prepolovljen broj malinara u Visokom, samo niste vi.

Bezgrješni!?

I vjerovatno je broj malinara koji su prestali sa uzgojem ove kulture mnogo veći nego smo naveli, jer kako vi gledate iz vaših kancelarija u registar RPG to vam ne odgovara realnosti. Registar ne odgovara stvarnom stanju jer malinar je bio primoran uzorati njivu, ali nije se izbrisao iz registra. Teren je gospodo mjerodavan. A na terenu žalosni prizori.

Udruženje proizvođača jagodičastog i bobičastog voća VI-PLOD je u 2017. godini tražilo poticaj za proizvođače na općini Visoko, gdje je u odgovoru koji je bio odbijenica jasno istaknuto sljedeće:

”Obzirom da je planirani budžet za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu 95.000 KM, Općina nije u mogućnosti odgovoriti na Vaš zahtjev da se realizuje poticaj za malinare u visini od 10kf po kilogramu iz nekoliko objektivnih razloga. Za realizaciju traženog poticaja 10kf/kg, bilo bi potrebno obezbijediti 130.000 KM uzimajući u obzir da je ove godine sa općine Visoko otkupljeno oko cca 1300 tona maline. Time bi ”probili” planirani budžet i neopravdano zanemarili ostale poljoprivredne proizvođače.”

Zar vas nije niti malo stid što susjedni Kakanj u svrhu poticaja poljoprivredi za ove tri godine izdvoji 1 milion i 346.000 KM, a vi tek 190.000 KM, i to na jedvite jade i uz velike prigovore, dopise i aroganciju!?

Također, ne obmanjujete javnost vezano za takse, istina je da Grad Visoko svima koji imaju registrovan poljoprivredni obrt naplaćuje taksu za isticanje firme. S druge strane, Vaša je obaveza da ne naplaćujete takse za upis u RPG, kao i takse za izdavanje potvrda, jer samo biste nam još i to pored silnih nameta trebali naplaćivati.

Zato vam je bolje da nastupate djelima, a ne riječima od kojih niko nema koristi i povećate u globalu budžetska sredstva za poljoprivredu, iz kojih će se izdvojiti i cca. 130.000,00 KM za podršku malinarima. Kada se rebalans budžeta može raditi zbog kupovine zgrada (nedavno kupljena zgrada KTK), može se uraditi i u svrhu podrške ljudima koji svojim radom doprinose osiguravanju sredstva za život svojih porodica.

Vrijeme vam je iscurilo gospodo „veličanstveni“.

Visoko je zaslužilo i može puno, puno bolje!

Press SDA Visoko