SDA Visoko | NOVI SPINOVI GRADONAČELNICE VISOKOG: ZAVADI PA VLADAJ!

Zeničko – dobojski kanton Visokom vrati dvostruko više sredstava nego što dobije iz Visokog. I, to je jedina istina. E, sad, kome treba dalje zavađanje građana Visokog sa svojim komšijama, kome treba skretanje pažnje (spinovanje) sa skandalozonog druženja sa srbijanskim “Delijama”, sporazuma o saradnji sa načelnicama koje veličaju ratne zločince Karadžića i Mladića, poskupljenja, kriminala, sumnjivih nabavki i bogaćenja rođaka, dajdžića i tetića? Pa treba nesposobnoj vlasti koja jedino zna za vlastiti nerad i neznanje upirati prstom u druge.

Zavadi pa vladaj! To je moto vlasti u Visokom. Jedino tako i dalje mogu prolaziti stotine hiljada maraka budžetskog novca ispod radara. Jer 70 miliona je do sada potrošeno iz budžeta Visokog, pitamo se u šta?

U petak, 17.1.2020. godine na portalu Gradske uprave objavljena je informacija sa bombastičnim naslovom “Građani Visokog u 2019. godini uplatili kantonu 13,3 miliona KM”. Tekst obiluje mnoštvom podataka o uplaćenim prihodima za koji se morala angažovati vojska uposlenih u gradskoj administraciji koji, umjesto da se bave svojim primarnim poslom, moraju po nalogu gradonačelnice raditi stvari koje služe isključivo za skretanje pažnje običnog građanina od stvarnih problema i nametnutih tereta, kao što je poskupljenje vode i komunalnih naknada, a mnogi dobijaju i plave koverte zbog neplaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta, tzv. KGZ-a, iako je Ustavni sud ovaj namet proglasio neustavnim. Također je interesantno da tekst dijele i lajkaju uhljebi iz Gradske uprave te javnih preduzeća i ustanova kojima upravlja Grad Visoko, a koji građane i porezne obveznike koštaju milione svake godine.

Vratimo se tekstu i bombastičnom naslovu “Građani Visokog u 2019. godini uplatili kantonu 13,3 miliona KM”. Autori su se potrudili da precizno obračunaju iznos koji je i analitički razvrstan, pa samim tim nemamo razlog da sumnjamo u istinitost podataka, ali nisu rekli ono što je bitnije u cijeloj priči – koliko se tih sredstava vraća u Visoko, jer je očito cilj ovakvih medijskih spinova da kod običnog čitaoca izazove gnjev prema Zeničko-dobojskom kantonu, koji, tobože, pljačka građane Visokog i ništa ne vraća ovom gradu. Zbog objektivnog informisanja javnosti potrudit ćemo se da kažemo šta se sve to plaća iz Budžeta ZE-DO kantona, a ispostavit će se da je to mnogo više od ovih 13,3 miliona KM koje građani Visokog uplate ZDK-u.

Pa krenimo redom! Samo putem tekućeg transfera za korisnike Centra za socijalni rad, Kanton uplati Gradu Visoko 2 miliona KM, iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZE-DO kantona se finansira JU Dom zdravlja Visoko sa oko 5,25 miliona KM, kao i usluge liječenja građana Visokog u Kantonalnoj bolnici Zenica. Iz kantonalnog budžeta se finansiraju i sve škole, osnovne – OŠ “Avdo Smajlović” 521.913 KM, OŠ “Alija Nametak” 1.061.175 KM, OŠ “Kulin Ban” 1.292.823 KM, OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” 804.718 KM, OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” 2.318.428 KM, OŠ “Musa Ćazim Ćatić” 1.002.254 KM i OŠ “Safvet-beg Bašagić” 1.574.421, što je ukupno 7.470.732 KM, te srednje – Opća gimnazija Visoko 981.890 KM, MSŠ “Hazim Šabanović” 1.973.563 KM, Medresa “Osman ef. Redžović” 1.438.302 KM, te Franjevačka klasična gimazija Visoko 864.167 KM, ukupno srednje škole 5.257.922 KM. Dakle, samo za školstvo u Visokom, osnovno i srednje, Zeničko-dobojski kanton je prošle godine izdvojio 12.728.654 KM, što je skoro jednaka cifra iznosu iz saopćenja Gradske uprave.

Iz Budžeta Kantona se finansiraju policija i sudstvo. Za PS Visoko godišnje se izdvaja preko 2.000.000 KM, a za Općinski sud Visoko 2.530.000 KM. Također, poljoprivrednici sa područja grada Visokog su u 2019. godini ostvarili poticaj oko jedan milion maraka podrške za razne vidove proizvodnje (plastenici, malina, kornišon, brojleri, muzne krave, koke nosilje, otkup poljoprivrednih proizvoda), a isto tako privredna društva su dobila značajnu podršku za razvoj i kreiranje novih radnih mjesta.

Također, Zeničko-dobojski kanton finansira rad Gradske biblioteke u iznosu od 205.844 KM i Zavičajni muzej Visoko u iznosu od 132.008 KM, dok u isto vrijeme poslovnu politiku u ovim subjektima, kroz upravne i nadzorne odbore, vodi Grad Visoko. I to vrlo loše, kao što je slučaj i u Domu zdravlja Visoko. Kanton ulaže i u poslovne zone i putnu infrastrukturu. Samo za rekonstrukciju dva putna pravca na području Visokog u 2019. je izdvojeno 1,5 miliona KM – Moštre – Visoko 1.136.000 KM i Visoko – Buci 400.000 KM.

Zbrajanjem navedenih iznosa dolazimo do cifre od preko 26 miliona KM, a taj iznos je mnogo veći jer Kanton izdvaja sredstva i za stipendije za sve studente, pruža podršku demobilisanim borcima kroz projekte zapošljavanja, samozapošljavanja i stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i još mnogo toga za što se izdvajaju veliki iznosi iz kantonalnog budžeta. Podrška boračkoj populaciji za Grad Visoko u 2019. godini iz Kantona iznosila je preko milion KM. Samo iz sredstava vodnih naknada Gradu Visoko je u 2019. godini odobreno 530.000 KM.

Kada sve sumiramo dolazimo do zaključka da Zeničko-dobojski kanton mnogo više vrati u Visoko nego što građani Visokog uplate, a isto tako se nameće zaključak da ZE-DO kanton mnogo više vodi računa o Visokom i građanima Visokog nego Gradska uprava, koja iz mjeseca u mjesec uvodi nove namete stanovništvu koje sve teže živi. Istovremeno ih interesuje samo namještanje tendera familijarno povezanim firmama i izvlačenje miliona iz gradskog budžeta u privatne džepove, kao i izgradnja vila i zgrada na lokacijama kojima narušavaju urbani plan posrnulog grada.

Amra Babić je naša najveća greška.

Ako Bog da ispravit ćemo je.

Jer, Visoko zaslužuje i može, puno, puno bolje!

Press SDA Visoko