SDA Visoko: JOŠ MALO!

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je u ovih nešto više od pola godine svojim presudama ono što javnost u Visokom trpi već godinama, nazvavši nasilje pravim imenom.

Jučer je ovaj Sud odbio žalbu Muhameda Babića, sina gradonačelnice Amre Babić, na presudu Općinskog suda u Visokom zbog ugrožavanja sigurnosti novinara Adnana Jašarspahića, koji je kritički pisao o radu načelnice i njene uprave. Time je ova presuda za ozbiljne prijetnje novinaru koji se usudio kritički misliti postala pravosnažna. Također, u novembru prošle godine isti Sud je utvrdio postojanje nepotizma kojeg provodi aktuelna gradonačelnica Grada Visoko Amra Babić. Kantonalni sud to je utvrdio tako što je odbacio tužbu gradonačelnice Babić protiv urednika i vlasnika portala Visoko.co.ba Adnana Jašarspahića, kojom je ona osporavala tekst o njoj i njenom nepotizmu prilikom zapošljavanja u Općini Visoko. Presudom su u cijelosti potvrđene sve činjenice iznesene u navedenom tekstu.

Susret sa gradonačelnicom zaobilaze mnogi strani uglednici, a to se vidjelo i na primjeru prošlogodišnje posjete Visokom američkog ambasadora Erica Nelsona.

Visoko zaobilaze podrška, investicije i razvoj, a razlog je sramotan. Očito su ugroženost vladavine prava i osnovnih demokratskih načela u Visokom dosegli razinu zbog koje ozbiljne institucije i domaći i strani predstavnici ne žele riskirati susret sa najodgovornijom osobom za takvu situaciju u Visokom.

Gradonačelnicin nepotizam, totalitarni režim, diskriminacija i najprimitivniji oblik cenzure prema drugim i drugačijim političkim opcijama, zatim zabrana televizijskog prenosa sjednica Općinskog/Gradskog vijeća, zatvaranje lokalne javne radio – televizije, poigravanjem sa vijećnicima u Gradskom vijeću, samo su neki od oblika ugrožavanja sloboda i diktatorskog ponašanja.

U Visokom nema novih investicija, novih radnih mjesta zbog bahatog odnosa gradonačelnice prema privrednom sektoru. U Visokom se i novinari napadaju i tako direktno sprječava sloboda govora, o čemu govore sudske presude.

Još malo! Novembar je blizu.

Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

Press SDA Visoko