SDA VISOKO: Američki ambasador Nelson izbjegao susret sa gradonačelnicom Babić

Ove sedmice Visoko je posjetio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, nj.e. Eric Nelson. Sudeći po izvještajima u javnosti, cilj njegove posjete bio je dati podršku ženama u javnom prostoru, a povodom obilježavanja Svjetskog dana žena na selu.

Amabasador Nelson tom prilikom posjetio je zadrugu BIOS, koju vodi jedna uspješna žena, direktorica Elvira Kadrić, a isto tako on se susreo i razgovarao sa ženama koje tamo rade.

Ono što je interesantno za ovu posjetu je da se Američki ambasador nije susreo sa gradonačelnicom Babić.

Šta se to desilo u posljednje vrijeme, te kako to da se nekadašnja miljenica Američke administracije nije mogla naći u protokolu posjete Gradu Visoko, pitanje je na koje odgovor traže mnogi građani Visokog?

Očito su ugroženost vladavine prava i osnovnih demokratskih načela u Visokom dosegli razinu zbog koje američki ambasador ne želi riskirati susret sa najodgovornijom osobom za takvu situaciju u Visokom.

Gradonačelnicin nepotizam, totalitarni režim, diskriminacija i najprimitivniji oblik cenzure prema drugim i drugačijim političkim opcijama, zatim zabrana televizijskog prenosa sjednica Općinskog/Gradskog vijeća, zatvaranje lokalne javne radio – televizije, prebacivanje „ping – pong“ metodama „nezavisnih“ vijećnika u stranke jer ne mogu formirati klub, itd., samo su neki od oblika ugrožavanja sloboda i diktatorskog ponašanja.

U Visokom nema novih investicija, novih radnih mjesta zbog bahatog odnosa gradonačelnice prema privrednom sektoru. U Visokom se i novinari napadaju i tako direktno spriječava sloboda govora, o čemu govori i nedavna sudska presuda.

Sasvim je razumljivo da u takvom Gradu Visoko, američki ambasador zaobiđe Gradsku upravu i gradonačelnicu, i time joj opali svojevrstan „diplomatski šamar“. Ovim je gradonačelnici i Gradskoj upravi poslana jasna poruka da nema podrške američke administracije lokalnim zajednicama gdje vlada totalitarizam i strahovlada.

Istoga dana, ambasador Nelson posjetio je susjednu Općinu Kakanj, pri čemu se susreo sa tamošnjim mladim načelnikom Aldinom Šljivom.

Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

Press služba OO SDA Visoko