SDA je pokrenula projekat vodosnabdijevanja ali sa ciljem: VODA ZA SVE, A NE SKUPLJA VODA ZA SVE!

Nedavno smo saznali da je Grad Visoko dužan zbog nepovlačenja sredstava kredita EBRD-a u dogovorenoj dinamici, a namijenjenog rješavanju pitanja vodosnabdijevanja, na ime „penala“ platiti 75.000 KM. Ništa novo, i ovaj gaf gradonačelnice Amre Babić platiti će kao i uvijek do sada građani Visokog. Kako? Višim cijenama za istu ili lošiju uslugu.

Tako će građani Visokog po ko zna koji put platiti nerad i bahatost gradske administracije predvođene gradonačelnicom Babić, te vodovoda JKP „Visoko“, koji su svi zajedno u udruženom poduhvatu, doveli do zastoja u provedbi projekta. Ko im je kriv, ako žele vodu, moraju prihvatiti enormno povećanje cijena priključaka na preko 1.000 KM po priključku i povećanje cijena vode, bila bi otprilike logika gradonačelnice.

Upravo Amra Babić treba snositi odgovornost za direktne štete koje nastaju po Visoko, i koje sada direktno pokrivaju građani Visokog većim nametima i izmišljanjem troškova koji do sada nisu postojali. Na žalost, zbog tempa kojim se (ne)realiziraju, projekat vodosnabdijevanja i preuzete obaveze, moguća su dalja povećanja cijena.

Sramno je ovo što radi gradonačelnica Babić, i što spinovanjima pokušava zamazati oči građanima. Hvaliti se povećanjem prihoda JKP „Visoko“ (usporedbe radi, prihod preduzeća u 2014. godini = 2.360.000,00 KM dok je u prvih 6 mjeseci tekuće godine već preko 2.000.000,00KM), a pri tome kažnjavati građane cijenom priključka od 1.170 KM sa PDV-om, licemjere je bez presedana.

SDA je kroz svoje odluke i podršku projektu na svim nivoima vlasti od općinske, preko kantonalne, entitetske, pa do državne, preko svojih predstavnika aktivno radila na tome da u Visokom bude vode za sve.

Počev od inicijative 2011. da se voda iz Fojnice preko Kiseljaka dovede do Visokog (Općina Kiseljak nije dozvolila da se preko njene teritorije položi vodovod za Visoko), pa sve do odluka i saglasnosti  za proširenje vodovoda i kreditnog zaduženja kod EBRD-a, kada su Vlada Federacije BiH i Parlament Federacije BiH (dio većine SDA) 30. oktobra 2017. odobrili kreditno zaduženje za projekat vodovoda Visoko.

I kao što to stoji u projektu, njegov cilj nije bio povećanje cijena usluga JKP „Visoko, već (a) proširenje vodovodne mreže koje će omogućiti priključenje novih korisnika na mrežu i u isto vrijeme, isporukom pitke vode, poboljšati standard stanovnika općine, (b) i smanjenje gubitaka na mreži, poboljšanja otpornosti na klimatske promjene, i poboljšanje vodosnabdijevanja za postojeće korisnike popravkom postojeće mreže.

Projektom je, dakle, predviđeno da će se riješiti pitanje vodosnabdijevanja za 11.500 stanovnika Visokog. Međutim, uzmemo li u obzir činjenicu da je do sada priključeno u tri mjesne zajednice svega 400 novih korisnika, a da je ukupno novih ugovora nešto više od 500, jasno je da nešto ipak debelo nije u redu. Izgleda da je na sceni neka vrsta tihog bojkota građana ovog projekta, što nije nikako dobro. Jer, nastavi li se ovim tempom i brojem sa pridobijanjem građana da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu, bit će ugrožen sam Projekat, odnosno vraćanje kredita, čime se može očekivati dalje drastično povećanje cijena vode i priključka.

I na koncu, projekat nigdje nije predvidio povećanje cijena priključka vode i svih pratećih usluga, naprotiv!

Ipak, umjesto „poboljšanja standarda stanovnika općine“ predviđenog projektom, kreditnim zaduživanjem za njegovu reazlizaciju suprotno tome, dobili smo pad standarda građana uslijed enormnih poskupljenja usluga. Dodamo li ovome povećanja cijena kanalizacije, odvoza smeća, i drugih komunalnih usluga, jasan je negativni trend pada ukupnog standarda građana u Visokom.

– Zato naglašavamo, vijećnici SDA nikada nisu glasali ni za jedno poskupljenje vode, i nikada u narednom periodu neće glasati za takve odluke. Bit kredita EBRD-a nije skuplja voda, već voda za sve.

– Zato, tražimo da Gradsko vijeće i gradonačelnica još jednom preispitaju svoje odluke o poskupljenjima, te zakažu hitnu sjednicu sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda, a to je vraćanje cijena komunalnih usluga na nivo prije neopravdanih poskupljenja.

Naš cilj je dovođenje, ako Bog da, ovog, za Visoko, izuzetno važnog projekta u red, kako bi građani imali stvarne benefite od njega, a ne samo gradonačelnica, i nekoliko njenih “ljubičanstvenih” sljedbenica i sljedbenika.

Jer, Visoko zaslužuje i može, puno, puno bolje!

Press služba OO SDA Visoko