SAZNAJEMO: Cijene goriva bit će ograničene, trgovci neće moći loviti u mutnom

Vlada Federacije BiH priprema odluku kojom će se u narednom periodu ograničiti cijene goriva.

Tačnije, namjera Vlade FBiH je da ograniči maksimalnu zaradu kompanija koje se bave uvozom i maloprodajom goriva u FBiH. Na određeni način ovu mjeru najavio je i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je kazao da Vlada prati cijene nafte te da će reagirati.

Međutim, već je izvjesno da tržište FBiH nije reagiralo na drastičan pad cijene nafte u svijetu. Tokom jučerašnjeg dana dizel se prodavao po cijeni od 1,86 KM do 2,16 KM, a benzin od 1,91 KM do 2,06 KM.

Kako saznajemo, Ministarstvu trgovine FBiH u proteklom periodu pojedine neodgovorne benzinske pumpe prijavljivale su maržu ili, bolje reći, zaradu i do 50 feninga po litru goriva. To će ubuduće, saznajemo, biti manje.

Kada odluka bude pripremljena, Vlada FBiH će na sjednici odlučiti na koji iznos će se ograničiti marža kompanija uvoznika goriva, ali i maloprodajnih kompanija. Nakon što odluka bude usvojena, nadležne institucije će kontrolirati uvozne cijene goriva, kao i maloprodajne cijene. Za svako kršenje odluke Vlade FBiH bit će predviđena i odgovarajuća novčana kazna.