Savjeti Ministarstva zdravstva građanima kako da se nose sa stresom za vrijeme koronavirusa

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva objavio je savjete građanima kako da se nose sa stresom tokom trajanja koronavirusa.

Naveli su, između ostalog, da je sasvim normalno da se građani osjećaju tužno, zbunjeno, uplašeno ili ljuto tokom trajanja krize, te da im to dodatno doprinosi razvoju stresa.

“Razgovor s ljudima kojima vjerujemo može pomoći, kontaktirajte prijatelje i porodicu. Budite svjesni da ne mora sve što čujemo o virusu biti istinito. Budite u toku i koristite samo informacije iz pouzdanih iz izvora, poput vaših zdravstvenih ustanova, Svjetske zdravstvene organizacije ili lokalnog Crvenog križa”, naveli su.

Preporučili su građanima da pokušaju smanjiti zabrinutost i stres ograničenim čitanjem i gledanjem medijskih izvještaja koja ih uznemiruju.

“Oslonite se na tehnike iz prošlosti koje su vam pomogle da se nosite sa tadašnjim nevoljama. Ako morate ostati kući, iskoristite to vrijeme i održavajte zdrav način života, što podrazumijeva urednu prehranu, spavanje, vježbu i kontakt s porodicom i prijateljima koristeći savremene tehnologije komunikacije”, poručili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Na kraju su naglasili svim osobama da se suoče s emocijama na zdrav način.

“Ako se osjećate preopterećeni, razgovarajte s osobama od povjerenja. Napravite plan kamo da idete i kako da tražite pomoć za potrebe fizičkog i mentalnog zdravlja ako bude potrebno”, zaključili su.