SAMOS: Mediteransko ostrvo okruženo morem nestvarne boje

Grčki otok Samos ili Sam, koji je od turske obale udaljen sat vremena plovidbe.

Biser Egejskog mora prepoznatljiv je po prekrasnoj prirodi. Odmor na Samosu znači odmor na prelijepim plažama i u čistom moru; uživanje u bujnom zelenilu, brojnim vinogradima i mediteranskoj hrani, te legendama o čuvenim grčkim misliocima.

Zapad ostrva krasi najviši vrh na 1450 metara visine, koji je ujedno i najviši u cijelom Egejskom otočju. Dodatnu čaroliju pridaju mu i činjenice da je domovina nekima od najvećih grčkih mislioca. Naime, slavni grčki matematičar Pitagora rodio se upravo na Samosu, kao i filozof Epikur.

Jedna od glavnih atrakcija na ovom ostrvu je i svjedočanstvo povijesti i bogatstvo znanja Grka iz Antičke Grčke u obliku Eupalinusova tunela.

 

Riječ je o vodenom tunelu koji je bio dio akvadukta sagrađenog 6. st. pr. Kr. Osim toga, moguće je popeti se i na vulkan Kerkis, tj. njegovi najviši vrh Viglu i uživaati u izlasku ili zalasku sunca.

Ono što treba istaći je i čistoća mora na otoku Samosu te brojne čarobne plaže. Jedna od najljepših je ona pod nazivom Tsamadou, a nalazi se 13 kilometara sjeveroistočno od grada Vathy.