SAMO TRANSPARENTNO: Vlada ZDK zatražila sve informacije o javnim nabavkama za vrijeme pandemije

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na vanrednoj sjednici zadužila je nadležna kantonalna ministarstva, uprave i upravne organizacije da u narednih šest dana dostave sve detalje informacije o provedenim nabavkama, kao i dokumentaciju.

Od nadležnih se traži da dostave svu dokumentaciju o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH, kao i kriterijima na osnovu kojih je izvršen izbor dobavljača.

Obaveza se odnosi i na Kantonalnu upravu civilne zaštite, Kantonalnu bolnicu Zenica, kao i sve institucije koje su u skladu sa zakonskim i provedbenim propisima obavezne podnositi izvještaje Vladi ili Skupštini ZDK.

“Zadužili smo navedene organe da nastave dostavljati tražene informacije i nakon utvrđenog roka, sve dok je na snazi stanje prirodne nesreće, te da informacije objavljuju na svojim internet stranicama. Želimo da svi postupci javnih nabavki budu potpuno transparentni, kako bi se zaštitio javni interes i osigurali uslovi za racionalno trošenje javnih sredstava”, izjavio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić.

Vlada je zaključkom pozvala sve gradove i općine na području ZDK da na isti način predoče informacije o svim izvršenim nabavkama za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa COVID-19.