Samo jedna šaka plodova štiti: Ko često jede ovo voće nema problema sa zdravljem

Nutricionisti savjetuju da u prehranu uvrstite što više bobičastog voća jer je puno antioksidanasa, ali i obiluje svim neohodnim vitaminima i mineralima.

Prema postojećim rezulatatima istraživanja, antioksidansi nas mogu zaštititi od stresa, ali i mnogih bolesti.

Evo koje zdravstvene prednosti ima ovo voće:

Borovnice

Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabukovom i limunskom kiselinom. Biološki aktivne supstance biljke pozitivno utječu na lošu cirkulaciju posebno kod proširenih vena i bolova i žarenja u nogama.

Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara, pa se savjetuju osobama s dijabetesom.

Dokazana je djelotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrela.

Sušeni list borovnice koristi se u čajnim mješavinama za liječenje povišenog šećera u krvi, a djeluje i kao blagi diuretik.

Tamnoplavi plodovi su teški oko dva, tri grama. Stotinu grama borovnica ima 84 kalorije i sadrži 0,6 grama proteina.

Brusnice

Brusnica je svojim crvenim plodovima najbogatija antioksidansima (A, C vitamin) i supstancama sa P-vitaminskim djelovanjem.

Vitamin P ili rutin poboljšava prokrvljenost i kapilarnu cirkulaciju. Također, plodovi u svom sastavu imaju i jabukovu, limunsku i jantarnu kiselinu, tanine i pektine.

U sjemenkama ima oko 30 posto masnog ulja koje sadrži linolnu i linolensku kiselinu.

Listovi brusnice bogati su glikozidima koji utječu na rad mokraćnog mjehura i mokraćnih puteva.

Sok od brusnice preporučuje se preventivno i terapijski kod sklonosti upalama urinarnog trakta jer pomaže u očuvanju pH (kiselosti) urina.

Brusnice jačaju imunitet, odlična je preventiva od dijabetesa, arterioskleroze, reumatskih bolesti i ranog starenja kože.

Čaj od listova brusnice koristi se kao pomoć kod reume.

Stotinu grama brusnica ima 36 kalorija i sadrži 1,3 grama proteina.

Šumske jagode

Šumska jagoda se posebno ističe mirisom, bojom i ukusom. To je omiljeno šumsko voće mnogih ljubitelja prirode.

U terapijske svrhe koristi se plod, list i korijen biljke. Korijenje i listovi jagode služe za zaustavljanje dijareje, kod upale sluznice želuca, ali djeluju i kao blagi diuretik u čajnim mješavinama.

Svježi plodovi jagode podstiču rad jetre i žuči.

Jagoda obiluje vitaminom C, u 100 grama ima ga oko 60 mg. Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B6) a sadrži i folnu kiselinu i vitamin E.

Od minerala najviše ima kalcija, kalijaa, željeza, magnezija, fosfora i mangana, dok su listovi bogati taninima.

Malina

Malina ima zrele plodove koji sadrže limunsku i jabikovu kiselinu, tanine, pektin kao i minerale: kalij, kalcij, fosfor i željezo.

U ljekovite svrhe koriste se plodovi i listovi maline.

I u plodovima i u listovima ima vitamina A i C.

Malina je kao i borovnica prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod onih sklonih upalama sluznice želuca. Isto tako se savjetuje kod kožnih osipa i suhog kašlja.

Malinov sirup ili čisti nerazređeni sok od maline savjetuje se kod povišene tjelesne temperature i groznice.

Naime, nijedan drugi voćni sok nema tako uravnotežen stepen kiseline, slatkoće i mineralnih materija kao malinov sok.

Kupina

Kupina je široko rasprostranjena i samo u Evropi je poznato nekoliko stotina vrsta. Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi, listovi i korijen.

Plod od minerala najviše ima željeza, kalija, kalcija, fosfora i magnezija, a od vitamina vitamin C i karoten (provitamin A). Čaj od kupinovog lišća zbog bogatstva tanina pije se kod dijareje, upalnih bolesti crijeva, kožnih osipa i krvarenja, bolesti probavnih organa.

Preporučuje se i kod upale grla i promuklosti.

Ribizla

Ribizla može biti i žute, crne ili crvene boje. Zreli plodovi bogati su organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crna ribizla je najbogatija vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili narandže.

Plod sadrži i mnogo vitamina A, vitamine B1, B3 i B6. Od minerala ima najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza i bakra.

Plodovi crne ribizle savjetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, za podsticanje toka i ublaživanje želučanih i crijevnih tegoba. Plod ima 32 kalorije i sadrži 1,3 proteina.

Grožđe

Grožđe sadrži veliku količinu vode, oko 82 posto, 16 posto glukoze i fruktoze, 0,40 posto masti i 0,80 posto bjelančevina.

Zbog velikog sadržaja kalija i voćnih kiselina podstiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma.

Bobičasto voće je najbolje konzumirati baš onakvo kako ih nalazimo u prirodi: svježe i bez dodatka industrijskog šećera.