Šafarsko / Slovenija: “NESTVARNA” ZEMLJANA KUĆICA ZA ODMOR

Želite li iskušati nešto drukčiji odmor, prespavajte u hobitskoj kućici. I ne, za to ne morate putovati na Novi Zeland, gdje su se snimali filmovi iz fantastičnog svijeta J. R. R. Tolkiena. Nalazi se u blizini slovenskog gradića Ljutomera, u selu Šafarsko. Njeno je ime Zemljanka i sagrađena je od potpuno prirodnih materijala, u prekrasnoj slovenskoj prirodi, gdje možete opustiti tijelo i um.

Inspirisana historijom

Vlasnik hobitske kućice nekoliko je godina maštao o zemljanoj kućici s obzirom na to da žive u blizini prahistorijskog nalazišta. U Razkrižju su prije 50-ak godina pronašli ostatke posuda iz bakrenog doba i razne druge predmete, kao i dokaze o nastambama. Po pronađenim dokazima može se zaključiti da su među prvima bile kućice obložene zemljom ili u nju ukopane. Jedan od razloga bio je taj što im je zemlja služila kao dobar izolator: zimi za toplinu, a ljeti za ugodne temperature. Upravo to je bila jedna od inspirativnih niti za nastanak Zemljanke.

Nastala u potpunosti od prirodnih materijala

Iako ovakve kućice u današnje vrijeme iz birokratskih razloga nije lako izgraditi, vlasnici Zemljanke imali su sreću jer je u trenutku gradnje Općina Razkrižje izrađivala prostorni plan, pa su uključili i ovu nastambu. U njezinoj izgradnji sudjelovalo je šestero ljudi, a zanimljivo je da je izgrađena od 20 kubika ilovače pomiješane sa slamom, pijeskom i zemljom. Velik je trud uložen u njezinu čvrstoću, ali i obzirnost prema prirodi. Osim što je izgrađena u potpunosti od prirodnih materijala, zanimljivo je da je većinu drvenog namještaja izgradio sam vlasnik.

Kućica, slobodica, mir i uživancija

Riječ je o zemljanoj kućici unutar koje se nalazi luksuz kakva hotela. Drveni, ručno rađeni namještaj, potpuno opremljene kuhinja i kupaonica te prekrasna drvena terasa na kojoj ćete s užitkom ispijati kafu. Inspirativno okruženje nalazi se i u činjenici da je Zemljanka okružena nasadom borovnica i jabuka, a nismo sigurni je li ljepša sa zelenilom, jesenskim bojama ili snijegom. Zamislite samo pogled na nju zatrpanu snijegom te činjenicu da ćete u njoj uz topli napitak uživati u dobrom filmu ili knjizi. Kućica ima jedan veliki bračni krevet i kauč na razvlačenje.

Terme gdje god se okrenete

U ovu kućicu najčešće se upućuju oni koji su u potrazi za mjestom na kojem će odmoriti dušu i tijelo. Tome u prilog ide sve dosad nabrojeno, ali i odlična lokacija kućice koja je idealna za posjet nekim termama. Kojima? Pa u blizini se nalaze Terme Sveti Martin, Terme Banovci, Terme Lendava ili Terme Moravske Toplice. Osim termi, u blizini se nalaze dućani i restorani, pa nemojte brinuti ni o čemu.

Dnevnik.hr