Sadžida Dedić: UZ JUTARNJU KAFU / Djevojka mjesečinom obasjana

Polahko prolazi mjesec decembar i sve više liči na proljeće. Kovitlaju se oblaci i svakog trenutka čekam da se spuste kiše. Posljednjih dana intenzivno razmišljam o djevojci koju zovem hrabrost – Ajli Čaušević. Čitam njene tekstove i pjesme.

Ona je grudva koja može pokrenuti lavinu i promijeniti ovaj svijet koji ide u propast. Zašto otići, zašto ne ostati ovdje i podići glas razuma?

Ajlinu poeziju i njene tekstove treba čitati u parlamentu. Natjerati ih jednostavno da sjede, šute i slušaju. Tek joj je osamnaest godina, a stavovima svojim prevazišla je sve ove koji nas zastupaju i odlučuju o našim životima.

I trebali biste se, gospodo draga, zamisliti nad sobom i svojom ulogom u ovom vremenu i prostoru, jer osamnaest joj je tek, a ni jedna pjesma nije posvećena proljeću i ljubavi…

To nije Ajlin grijeh, nego vaš…

U prvoj knjizi “Misli, svijet i 21. vijek“ reagovala je kao buntovnik na sve nepravde ovog vremena i pozivom da se šanse pruže mladima…

BEZ DILEMA

Mladi su genijalna bića,
Originalna, inovativna i bistra.
Imaju različite ideje
Kako riješiti mnogobrojne probleme.

Rade mnoge projekte,
Ali podrške nema…
Žele promijeniti svijet
Jer znaju šta se sprema.

Kada traže tvoju pomoć,
Saslušaj ih rado,
Možda imaju originalnije ideje,
Nego ti i tvoje kolege!

Mladi žele bolju budućnost,
Koje trenutno nema,
Zato trebamo udružiti snage
I promijeniti ono što nam smeta,
Bez ikakvih dilema…

(Misli, svijet i 21. vijek)

Ova vrijedna djevojka nedavno je promovisala i drugu svoju knjigu “Tihi vrisak“, koja može biti vodič kroz život jedne mladosti. Prije nego u svojim glavama spakujete kofere u zemlje koje će vas izrabljivati i duhovno i fizički, pročitajte ovu knjigu…

PREPREKA

Kroz život ćeš prolaziti kroz različite situacije i sretat ćeš različite ljude. Mnoge osobe za koje si mislio da su ti bliske neće vjerovati u tebe.

Mnogo njih će ti okrenuti leđa na putu ka tvom cilju. Bezbroj puta u životu ćeš dobiti usmenu i pismenu odbijenicu. Kada se penješ stepenicama uspjeha, pojavljivat će se prepreke, ali moraš ih preći, jer to je jedini način da dođeš do sljedeće stepenice.

Vjerovatno ćeš nekad i pasti, ali i to je normalno, jer je na kraju uspjeh slađi.

Kada padneš, ustani i pokušavaj iznova dok ne uspiješ. Kad padneš, nemoj da ti se slome krila, neka postanu još veća.

Uporni uspijevaju.

(Tihi vrisak)