Sadžida Dedić: SENKA

Djevojčica moja!

Bilo je davno kada sam sa svojih petnaest godina nezadovoljna statusom u kući stajala pred ogledalom i rekla glasno: „Kad porastem bit ću Senka!“.

A Senka je bila samo visočja od mene. I odvažna. Nosila je školske stvari zavezane remenom i patike za fizičko obješene o rame. Sve što je postajalo moderno u to vrijeme ona je posjedovala za nekoliko dana, zahvaljujući mami koja je bila vrsna krojačica.

A najljepši ukras od svega bio je njezin osmijeh i dobrota. Samo sam je jednom srela u dvorištu škole uplakanu. Bilo mi je teško vidjeti je takvu. Tuga joj nije pristajala. Ta slika mi ponekad zatitra pred očima i danas poslije toliko godina. Ma sigurno je plakala od sreće….

Na školskim priredbama njene su recitacije bile besprijekorne. Svaki izgovoreni stih je preživljavala. U dramskim skečevima bila nenadmašna. Prava komičarka. Jednom se umalo ne izvrnuh sa stolice od smijeha dok je izvodila na sceni ludorije. Kako su to bila divna vremena. Živjelo se drugačije. Poznavali smo se. Sretali smo se i bili sretni.

A onda nas je vrijeme razdvojilo. Ona je otišla studirati na Pravnom fakultetu. Na moje veliko iznenađenje nije upisala glumu. U mojim očima ona je bila drugačija od ostalih.

Mogla je biti astronaut. Mislim da bi se zemaljska kugla pride još jednom okrenula, koliko bi joj se zanesvijestilo od njenog smijeha.

Mogla je biti pilot. Avioni bi plesali nebom. Putnici bi zaboravljali da postoji strah, ni odakle su krenuli ni kamo putuju. Jednostavno uživali bi u lijepom putovanju.

Senka je jedna dobra i plemenita duša. Naslijedila je to od svojih predivnih roditelja oca Mustafe i majke Sadete Oruč.

Na poslu kojim se bavi ozbiljna je i savjesna.

Na pozorišnoj sceni koju nikada nije napustila odigrala je niz pozorišnih predstava, od kojih je najpoznatija Bosanski lonac, koju je i visočka publika imala priliku odgledat, ostala je vragolanka. Zapažene uloge ostvarila je u serijama „Pečat“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Dva smo svijeta različita“ i „Crna hronika“.

Djevojčica moja!

Putuje još uvijek stazama snova! Nedžad Begović je snimio dokumentarni film o njoj. A ona pomela čaršiju i uzduž i poprijeko svojim pričama… Takva je!

Kraljica!

Sadžida Dedić