Sadžida Dedić: JEDNA MLADOST

Sunce se oduvijek znalo izboriti sa olujama. Tako će i u ovo teško vrijeme. Nek su joj vrata otvorena, Bosna i Hercegovina je jedna velika sehara, čija se blaga neprestano istražuju i nedovoljno čuvaju. Odlaze mladi pod tuđa neba. Na margine ljepše svjetlosti.

Drugima je i ova bosanska dovoljna. Smjelo koračaju nesigurnim stazama i bore se za svoje mjesto pod suncem. Hiljadugodišnjim stazama odlučio se koračati Mehmed Kardaš, otkrivajući ljepotu postojanja i pisanih tragova.

Mehmed Kardaš, sin Besima i Fahire, rođen je 25. oktobra 1985. godine u Visokom gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2008. godine. Predavao je književnost u Srednjoškolskom centru „Hazim Šabanović“ i Gimnaziji „Visoko“. Ljubav prema umjetnosti iskazao je ostvarivši nekoliko uloga u Amaterskom pozorištu Total.

Biti na izvorima nepresušnog blaga je izazov za mladu dušu žednu novih znanja. Sve svoje tišine Mehmed je satkao u niz naučnih radova. Plod njegovog istraživanja su dvije knjige Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike i Bosansko četveroevanđelje: Sofijski odlomci.

Isto tako zaslužan je za digitalizaciju mnogih djela…

Po riječima Dubravka Lovrenovića:

Riječ je o iznadprosječnom autoru i natprosječnim knjigama, posvećenim srednjovjekovnoj bosanskoj epigrafskoj pismenosti – stećcima, koje svojim sadržajem, akribijom i suverenim konceptom vraćaju skoro ugaslu nadu u bosnistiku i humanistiku.

Studente poput Mehmeda Kardaša mi od 90-ih godina ne dobivamo, ili samo iznimno, dakle – mladi kolega je čisti raritet, naglasio  je Lovrenović obraćajući se prisutnima na promociji knjige našeg sugrađanina.

Sve je to krunisano magisterijem i doktoratom koji je odbranio u Zagrebu baš na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Bio je to najljepši poklon gradu i Domovini.

Iznjedrila je ova čaršija mnoge čestite zanatlije, trgovce, profesore, ljekare, doktore nauka, akademike, ali mi se ovaj uspjeh mladog naučnika učinio posebnim. I vrijeme je takvo. Posebno. Kao da smo na vječitom raskršću.

Mehmedova naučna istraživanja su dokaz da je Bosna i Hercegovina jedna velika sehara. Blago nepresušno. Mnogo toga još netaknuto…

Jedna se mladost odlučila na putovanje bez straha da će bit neshvaćena…

Jedna mladost može biti svjetlo za sva buduća svitanja.

Jedna mladost može probuditi sve druge mladosti…

Mehmed Kardaš, tih i nenametljiv, spreman pružiti samo toplu riječ i kao običan čovjek i kao asistent i uskoro profesor na Filozofskom fakultetu gdje predaje Staroslavenski jezik, Historijsku gramatiku, Historiju književnog jezika…

San je istina na trepavicama jutra samo ako si dovoljno mudar i snažan u nijetu. Jedna mladost i sve buduće su razlog da naučimo biti sretni zbog drugih.

Sadžida Dedić