Sa Biosom, bašte sa svježim proizvodima nikada nisu bile bliže potrošačima

Zadruga Bios iz Visokog pokrenula je platformu putem koje je ljudima omogućena sigurna online kupovina organskog voća i povrća, te kvalitetnih džemova i sokova, a sve to sa besplatnom dostavom, uz minimalnu narudžbu od 15 KM.

U vrijeme pandemije korona virusom, mnogo je onih koji teže zdravoj prehrani, te upotrebi organskog voća i povrća. Zbog zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina na području Bosne i Hercegovine, većina njih nije u mogućnosti otići ni do trgovine pa se moraju zadovoljiti namirnicama koje im donesu volonteri. Poljoprivredna zadruga Bios iz Visokog došla je na ideju da pokrene vlastitu platformu kojom se kupcima omogućava dostava visokokvalitetnog i zdravog voća i povrća na kućna vrata.

“Zbog ove aktualne situacije sa virusom, koja je donijela ograničenja, posebno za maloljetne i starije osobe, zadruga je učinila iskorak ponudivši opciju dostave zdravih proizvoda u sve domove”, kazao je jedan od osnivača zadruge, te osnivač servisa eBios.ba Nermin Kadrić.

Lideri na tržištu voća i povrća već 17 godina

Opšta poljoprivredno proizvodna zadruga Bios iz Visokog, prometnog i uslužnog karaktera, već 17 godina egzistira u Bosni i Hercegovini. Radom i zalaganjem uposlenih, nametnuli su se kao lider na tržištu. Primarna djelatnost ogleda se u proizvodnji i prodaji sjemenskog i sadnog materijala, opremi za plastenike, kao i otkupu i prodaji domaćeg voća i povrća.

Bios je poznat na našem tržištu po proizvodnji plastenika, kao i po velikom broju kooperanata koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Jedan je od lidera u sektoru voća i povrća jer angažuje preko 1.000 kooperanata, a poznati su i po tome što 50% kooperanata zadruge čine žene.

Kroz platformu Ebios.ba, kupcima sa područja općina Breza, Ilijaš, Vogošća, Istočno Sarajevo, Istočna Ilidža, te gradova Visoko i Sarajevo omogućena je dostava voća i povrća, te kvalitetnih džemova i  sokova, na kućnu adresu. Na ovoj web stranici možete pronaći sve proizvode iz njihovog asortimana, odabrati artikle koji su vam potrebni, te platiti. Plaćanje se može vršiti  online ili prilikom preuzimanja robe, kreditnom karticom ili gotovinski. Ukoliko su Vaši roditelji prinuđeni ostati kući, dostavljači zadruge će im na vrata, uz sve mjere zaštite dostaviti ono što im je potrebno, a što se nalazi u njihovoj ponudi.

Sve proizvedeno je bez upotrebe hemije

“Proizvodi su primarno domaćeg porijekla jer je to temelj funkcioniranja Biosa. Mi otkupljujemo sve što naši proizvođači, posebno kooperanti, proizvedu, uz uslov da je voće i povrće organskog porijekla, dakle bez hemijskih sredstava ili modifikacija. Ono što nudimo u prodaji provjereno je kvalitetno i zdravo”, dodao je Kadrić.

Direktorica Bios-a, Elvira Kadrić, kaže da se na ovom projektu radilo zadnjih nekoliko mjeseci, te da je situacija sa korona virusom ubrzala aktivnosti kako bi se građanima olakšala nabavka svježeg voća i povrća u ovom periodu.

“Prilagodili smo se situaciji te su naša vozila dodatno dezinfikovana, a osoblje koje radi dostavu koristi adekvatnu zaštitnu opremu, te masku i rukavice. Isporuka se vrši u više termina, po dogovoru sa kupcima”, kazala je direktorica.

Rade na širenju ponude i android aplikaciji

Podršku ovoj inovaciji pružili su iz Sweden/USAID FARMA II projekta, čiji su se uposlenici među prvim uvjerili u kvalitet usluge i proizvoda. Velibor Trifković, rukovodilac sektora voća i povrća na FARMA II projektu, naglašava kako je trenutno kompletan lanac distribucije u velikim izazovima, te smatra da će kućna dostava svježih namirnica pomoći u prevladavanju situacije, pogotovo kada su u pitanju starija lica kojima je kretanje ograničeno.

Iz zadruge ističu i to da platforma omogućava sigurno online plaćanje karticom, što znači da kupci mogu poručiti korpu proizvoda i ona će biti dostavljena na navedenu adresu.

“Veliku pažnju poklanjamo kvalitetu naše robe i radimo na širenju ponude, a cilj nam je da ovaj kanal distribucije uhodamo i da olakšamo našim kooperantima plasman njihovih proizvoda. Trenutno radimo i na razvoju android aplikacije”, dodala je Kadrić.

Naila Čausević / AgroKlub