Roterdam pravi puteve od reciklirane plastike

Holandski grad uskoro će početi svoje puteve praviti od reciklirane plastike. Novi materijal koji će se koristiti je ekološkiji, brži za postavku i otporniji nego asfalt – tvrde u kompaniji VolkerWessels.

Proizvodnja asfalta godišnje ispusti u atmosferu preko 1,6 miliona tona CO2 pa bi upotreba novog materijala, koji inače podnosi temperature od -40 do +80 C, značajno ni doprinijela kvalitetnijoj životnoj sredini, piše britanski Guardian.

Izrada puteva od plastike mogla bi značajno skratiti vrijeme izgradnje. Naime, sva proizvodnja bi bila u fabrikama, odnosno, sekcije puteva bi se prefabrikovale i odnosile na mjesto ugradnje. Plastika je pritom lagana za transport i pogodnija za ugradnju nego asfalt.

Još jedna velika prednost plastičnih puteva je ta što su sekcije šuplje pa se u njih mogu polagati kablovi i ostale instalacije.

Ideja je u fazi razrade ali Roterdam je više nego spreman da bude prvi koji će isprobati novi materijal. Ukoliko se test faza pokaže uspješnom, plastični putevi bi mogli početi da osvajati prvo region pa onda i cijeli svijet.