Riješite ih se odmah: Ovih pet dnevnih navika pogoršavaju anksioznost

Ako ne obraćamo pažnju, anksioznost nam može preuzeti um te negativno utjecati na naše emocije i ponašanje.

Ali dobra vijest je da možemo preuzeti kontrolu.

Bilo da patite od anksioznog poremećaja ili imate povremene epizode tjeskobe, postoje načini kako možete umanjiti simptome.

Ali, prije toga, trebate se naučiti izbjegavati navike koje utječu na povećanje napetosti.

Pa, krenimo redom:

Analiziranje svake sitnice

U pitanju je kognitivni šablon stalnog razmišljanja o situaciji, bez poduzimanja određenih akcija. Pretjerano analiziranje je najčešći simptom anksioznosti. Umjesto da analizirate svaki korak, zapitajte se možete li nešto napraviti po pitanju problema. Ako ne možete, važno je da naučite kako tolerirati nesigurnost. Ovo će vam pomoći da ne gubite vrijeme na stvari koje ne možete kontrolirati.

Stalno provjeravanje telefona

Gotovo svako se bori s balansiranjem privatnog i poslovnog života. Danas je to posebno teško jer imamo pametne telefone koji su uz nas 24 sata dnevno. Stoga isplanirajte dan tako da napravite pauzu od telefona. Postavite granice. Kad nije radno vrijeme, nemojte stalno provjeravati emailove i poruke.

Društvene mreže

Provjeravanje društvenih mreža postala nam je navika. Osim toga što praćenjem često nerealnih sadržaja gubimo samopouzdanje, društvene mreže nas čine manje produktivnim, što dalje utječe na povećanje anksioznih misli.

Preskačete vježbanje

Dovoljno kvalitetnog sna, zdrava prehrana i redovna fizička aktivnost dobri su i za fizičko i za mentalno zdravlje.
Istraživanja su pokazala da vježbanje utječe na lučenje hormona sreće koji ublažavaju stres i anksioznost. Stoga, nemojte preskakati treninge i više vremena provodite u pokretu (šetanje, plivanje, vožnja bicikla).

Provodite dosta vremena sami

Izolacija može pogoršati simptome anksioznosti. Povežite se opet s porodicom i prijateljima te slobodno vrijeme provodite s najvoljenijima. Isto tako, možete i volontirati. Usamljenost može dovesti i do puno ozbiljnijih bolesti, kao što je depresija.