RIBOLOV: Nijaz Šahinović pobjednik memorijalnog takmičenja u Ustikolini

Nijaz Šahinović iz Visokog pobjednik je ribolovnog memorijalnog takmičenja „Halil Sofradžija – Ustikolina 2019“, koje je održano u Ustikolini.

Takmičenje se održava svake godine u znak sjećanja na čuvenog ribolovca Sofradžiju, koji je u januaru davne 1938. godine na Dragojevića buku kod Ustikoline ulovio kapitalni primjerak mladice težak 58 kilograma, što je do sada najveći primjerak ove plemenite vrste ribe.

Prema riječima Sulejmana Drece iz SRD „Halil Sofradžija“ iz Ustikoline, osim domaćina, u takmičenju su učestvovali i ribolovci iz Foče, Goražda, Sarajeva, Visokog, Ilidže…

– Vodostaj Drine nije nam odgovarao, ali važno je sačuvati sjećanje i nastaviti tradiciju. Bez obzira na to koliko skromna bila, ova manifestacija, kao i druge aktivnosti ribolovaca, mogla bi postati zanimljiv dio turističke ponude ovog kraja, jer sve ove aktivnosti organiziramo na jedinom preostalom dijelu slobodnog toka rijeke Drine, koji još nije zarobljen hidroelektranama i vještačkim akumulacijama – kazao nam je Dreca.