REMEDIESLAB: Projekat mlade Visočanke Sumeje Hadžalić

Vrijeme u kojem živimo pruža mnogo. Za one koji imaju kvalitetne i inovativne ideje, današnja tehnologija je odlično oruđe za rad na ljepšoj i modernijoj budućnosti.

Sumeja Hadžalić, studentica Farmaceutskog fakulteta i naša sugrađanka, je sa svojom prijateljicom iz Bugojna Emom Hadžić započela sjajan projekat prije nešto više od tri mjeseca.

“Htjele smo raditi nešto i pored fakulteta koji nam zaista ne ostavlja mnogo slobodnog vremena i onda smo odlučile da te sporedne aktivnosti možemo orijentisati na ono što ustvari najbolje i radimo, a to je učenje/studiranje te istraživanje svega vezanog za zdravlje”, počinje svoju priču Sumeja.

“Kako Ema već dobro “pliva” vodama ovog digitalnog svijeta i kako smo obje svjesne moći društvenih mreža i virtuelnog svijeta općenito, odlučile smo da se oglasimo na takav način. Naš motiv jeste želja da pružimo kvalitetan sadržaj u moru raznih influensera, youtubera koji su nekompetentni da pričaju o većini stvari koje reklamiraju ili jednostavno “prodaju” pratiocima razne dezinformacije, koje mogu biti čak i pogubne. To je posebno opasno ako se radi o nekim postupcima, proizvodima i tretmanima koji mogu uticati na zdravlje pojedinca. Zato želimo biti tu da pružimo provjerene informacije, znanje koje nama daju naši profesori, a mi prosljeđujemo do onih kojima je potrebno.

Također, uvjerene smo da u našem okruženju postoji veliki broj mladih ljudi koji žele više – znanja, prilika, razgovora, razmjene ideja i mišljenja. S tom sigurnošću, pokrenule smo naš Instagram profil pod imenom @remedieslab i predstavile ga našim kolegama. Malo je reći da smo naišle na veliko odobravanje i podršku prvenstveno kolega s naše, a onda i kolega sa starijih godina Farmaceutskog fakulteta. Pored njih, mnoge kolege sa srodnih fakulteta su nas vrlo rado podržale. Danas imamo tu čast da nas prate studenti mnogih različitih fakulteta, ali i srednjoškolci širom Bosne i Hercegovine. Također, značajan dio pratioca dolazi i iz zemalja regiona, tj. Srbije i Hrvatske, s kojima smo ostvarile divan odnos te i naše prve saradnje i intervjue.”

Na pomenutom profilu možete pronaći brojne informacije, za koje se djevojke uvijek trude da budu zanimljive i korisne, a ono što se pratiocima najviše dopada jeste upravo to što dijele vlastita iskustva i savjete. Primjer toga jesu iskustva i savjeti s prijemnog ispita, top savjeti za uspješno završenu prvu godinu studija, kreativne ideje za učenje i pamćenje (npr. kako zapamtiti jednu bolest uz pomoć filma?), a s druge strane nude i opušteniji sadržaj poput teme Tipovi studenata. Naravno, bitan dio su i informacije o zdravlju, bolestima, pravilnom korištenju određenih lijekova…”

Naš najnoviji projekat je istraživanje Uticaj karantina na psihičko zdravlje studenata u BiH u kojem je učestvovalo preko 200 studenata iz BiH. Smatramo da je to tema od krucijalnog značaja kojom se nažalost niko ne bavi, iako je naše istraživanje pokazalo da ima itekakvog razloga za brigu. S druge strane, vrlo smo pozitivno iznenađene osvješćenošću naših studenata i brizi o sopstvenom zdravlju jer smo dobile neke jako dobre odgovore i ideje za prevazilaženje stresa koje uključuju odlazak u prirodu, razgovore s prijateljima, a isključuju cigarete, alkohol, drogu”, objašnjava Sumeja.

“Prije nekoliko dana, “u eter” smo pustile i naš BLOG pored profila na INSTAGRAMU. To nam je bila želja od samog početka te smo veoma ponosne na isti. Pozivamo vas da nas zapratite i tu i čitate naš sadržaj. Voljele bismo da za ovo naše istraživanje i nas same čuje što više mladih osoba, da se priključe ovoj našoj priči i učestvuju s nama u stvaranju bolje Bosne i Hercegovine koja će, baš kao i naš blog, biti riznica znanja, kreativnih ideja i zdravog duha”, poručuje Sumeja na kraju razgovora.