RAZLOG ZBOG KOJEG SE UJUTRO TEŠKO BUDITE MOŽDA NIJE UMOR

Iako ste spavali osam sati, čini vam se nemoguće ustati iz kreveta? S tim problemom vjerojatno se svako susreo barem jednom u životu. Osim umora, ako se prečesto ponavlja, iza ovog osjećaja može stajati još mnogo drugih razloga.

Jedan od njih je atipična depresija. Iako neće biti uzrok teškoća s buđenjem kod svakoga, kod nekih osoba može ukazivati na problem.

– To je jedan od oblika depresije, učestalog poremećaja mentalnog zdravlja. Ljudi koji pate od atipične depresije ne osjećaju se nužno loše, a često nisu ni svjesni problema koji imaju jer njihovo raspoloženje varira – pojasnila je psihologinja Gail Saltz za časopis Health.

– Umjesto problema sa spavanjem i gubitka apetita, osobe koje pate od atipične depresije spavaju i jedu previše – dodala je dr. Saltz.

Atipična depresija također se može i mora liječiti pa je, ako na nju sumnjate, potrebno posjetiti liječnika i potražiti stručnu pomoć, prenosi Index.

No nemojte odmah pomisliti da je to razlog zbog kojeg vam razbuđivanje toliko teško pada. Umor, navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, mogu uzrokovati i anemija, celijakija, sindrom kroničnog umora, dijabetes i problemi sa štitnjačom.