Ramazanska priča: KLANJA DOK SPAVA

Jedan doktor u Saudijskoj Arabiji priča da je neki stariji čovjek došao na operaciju srca. Nakon operacije ostao je par dana u komi. Kada se probudio doktor mu, šaljivim tonom, reče: “Amidža, nadam se da si mi dobro! Valja tebi sad naklanjati namaze koje si propustio!” A djed ga upita tada: “Je li danas srijeda?”

Kada doktor potvrdi, djed reče da ne mora ništa naklanjati, jer je obavio svoje dužnosti na vrijeme. Doktoru ništa ne bi jasno, a onda mu medicinsko osoblje koje je nadgledalo pacijenta reče: “Doktore, zaista čudna stvar sa ovim insanom! Bio je u komi par dana, ali kad god bi zaučio ezan sa obližnje džamije, on bi otvarao svoje oči, nešto bi proučio i opet se vratio u san!”

Kada je porodica došla po djeda u bolnicu, doktor ih upita ima li nešto posebno vezano za ovog insana, a oni rekoše: “Tako nam Allaha, još od kada je bio dječak nijedan mu namaz nije promakao, a da ga nije u džematu obavio! Njemu na dunjaluku od ezana nema ništa draže!” Doktor reče: “Subhanallah, vezao se za Allaha u lahkoći, pa ga je On uzdigao u teškoći.”

Onaj ko zna za Allaha u blagodatima, On ga neće ostaviti samog u iskušenjima i teškoćama.

(sarajevskimedzlis.ba)