Radnici visočkog Preventa progovorili: NA SRAMAN I PONIŽAVAJUĆI NAČIN DIJELE OTKAZE

Saopćenje za javnost Sindikata Prevent Leather Visoko koje potpisuje predsjednik Bego Agić.

Već dugo vremena politika zapošljavanja i otpuštanja radnika Prevetn Leathera Visoko je nejasna i zabrinjavajuća. Jako veliki broj radnika je primljen i otpuštan tokom rada i djelovanja fabrike. Može se ustvrditi da se radnici primaju mostom a ćuprijom otpuštaju, što daje povoda za razna razmišljanja, navodi se u saopćenju.

Kako kažu, u posljednje vrijeme problem prijema i otpuštanja radnika je sve izraženiji a posebno u predpandemijsko vrijeme. Sa takvom politikom i prijetnjama radnicima Uprava Prevent Leathera je nastavila i u vijeme prvog vala korone. Taj udar na radna mjesta i radničko dostojanstvo radnici su složno i organizovano odbili izlaskom na kapiju.

Nova strategija udara na dostojanstvo

Dolaskom pandemije počela je primjena „nove strategije“ kojom se udara na dostojanstvo i prava radnika na način da se gase radna mjesta.

  • Novom strategijom gašenja radnih mjesta, udara na radno mjesto dostojanstvo i prava propisana Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i drugim aktima uprava Prevent Leathera je na sraman i ponižavajući način počela dijeliti otkaze za veliki broj radnika. Kako neki članovi iz Uprave kažu sve do 200 uposlenika. Sindikat Prevent Leathera je cijelo vrijeme nudio pomoć i saradnju u očuvanju radnih mjesta, iznalaženju novih programa pri čemu je Uprava Prevent Leathera sve odbila i nastavila sa prijetnjama, progonom i ucjenama radnika – saopćeno je iz Sindikata PL.

Dalje se navodi da se radi o radnicima koji imaju stalna rješenja o radu, kvalifikovanoj radnoj snazi, vrsnim majstorima iz oblastima kožarstva, dugogodišnjem stažu od 10 do 40 godina, znatnom broju invalida, te velikom broju sa narušenim zdravljem radeći teške, prljave odgovorne i po ždravlje štetne poslove, nužno i potrebno je intervenisati od strane vlade F BiH, Ministarstva privrede i drugih organa nadležnih za ovaj problem.

Tražiti kompletnu reviziju od dolaska

Većina ovih radnih mjesta je vezana za imovinu kroz privatizaciju što daje povoda i dovoljno argumenata sindikatu Prevent Leathera da traži kompletnu reviziju od dolaska Preventa i preuzimanja imovine od KTK Visoko.

Obzirom da je Vlada Federacije BiH involvirana u ovaj  postupak obaveza je i zaustaviti ovu politiku utemeljenu i odobrenu od strane predsjednika Udruženja poslodavaca  Adnana Smailbegovića. Kroz ovu reviziju pokrenutu od Sindikata Prevent Leather biće tretirano ispunjavanje obaveza kroz privatizaciju, odlaganje i zakopavanje štetnog otpada, zatim bespravnu prodaju mašina Obućara Goruša, ukidanje i otpuštanje 140 radmola Goruše, skraćivanje drugih radničkih prava kao što su prekovremeni rad, rad subotama, nedjeljama i praznicima, skraćivanje godišnjih odmora i dr –  stoji u saopćenju.

Dvije kategorije radnika izloženi bespravnom progonu

Na kraju posebno je naglašeno da su dvije kategorije radnika su izloženi bespravnom progonu. Radnici čija su radna mjesta vezana  za imovinu Fabrika za preradu gume, Fabrika Regenerata, Fabrika Galanterije, Fabrika Obuće (radi se o novim fabrikama).

Da zaključiti da se Preventova politika ovladavanjem imovine preko radnika nastavlja i kod nas. Druga kategorija radnika su majstori iz oblasti kožarstva koji su dogovorom KTK Prevent prešli, započeli i pokrenuli proizvodnju i preradu sirove kože. Da bi zaustavili nezakonito otpuštanje radnika Sindikat razmatra mogućnost i određivanje datuma i štrajk obespravljenih radnika na kapiji Prevent Leathera u Visokom i pred sjedištem Prevent grupacije u Sarajevu –  saopćeno je iz Sindikata.