Radionica o zekatu za učenike Medrese “Osman-ef. Redžović”

Nastavljajući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Medresi “Osman ef. Redžović”, u organizaciji Ureda za zekat, održana je radionica za učenike o ovoj važnoj temi. Cilj radionice jeste informisanje ali i otvaranje komunikacije sa mladim ljudima, kao i prezentiranje njihovih viđenja institucije zekata.

Informacije prikupljene tokom radionice pomoći će Uredu za zekat u približavanju i prezentovanju vrijednosti zekata džematlijama ali i široj društvenoj zajednici. Gosti i predavači su bili Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat u Upravi za vjerske poslove i mr. Meho ef. Šljivo, šef Ureda za vaz, iršad i misijsko djelovanje u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Oni su u prvom dijelu programa predstavili učenicima Ured za zekat, upoznali ih sa dugogodišnjom praksom institucionalnog prikupljanja zekata, te im kazali šta od njih očekuju u toku programa. Nakon kraće pauze za osvježenje, realiziran je rad po grupama. Naime, učenici su bili podijeljeni u četiri grupe i dobili su precizne zadatke i upute.

Prije svega, napisali su svoje viđenje ustanove zekata, zatim su imali određeno vrijeme da osmisle kampanju i promociju zekata u okviru nekoliko tačaka, gdje je svaka od četiri grupe dobila po jedan zadatak. Jedni su osmišljavali plakat za svoj džemat, drugi su pisali ideje kako se obratiti džematlijama, treći su kreirali slogan na društvenim mrežama sa kratkom i jasnom porukom, dok su četvrti redizajnirali službenu stranicu Ureda za zekat.

Na kraju je svaka grupa imala vrijeme za prezentaciju svoga rada u toku radionice. Ovakav način prezentacije i upoznavanja učenika sa jednom od najvažnijih institucija naše zajednice je odlično prihvaćen kod učenika. Nadamo se da su i oni svojim radom i zalaganjem pokazali ozbiljnost, te da će neke od ideja biti uvrštene u kampanju i promociju zekata u Bosni i Hercegovini.

Medresa “Osman-ef. Redžović”