PUT DO IDEALNE KILAŽE: Tri jednostavna koraka koja podržava i nauka

Mnoštvo je načina koji će vam pomoći da brzo izgubite na težini, međutim većina njih učinit će i da se osjećate gladno i nezadovoljno.

Ako nemate čeličnu volju, zbog gladi ćete vrlo brzo odustati od ambicioznih planova da do kraja mjeseca dođete do idealne kilaže.

Međutim, postoje i planovi koji će vam značajno smanjiti apetit, pomoći vam da izgubite na težini bez gladi i poboljšati vaše metaboličko zdravlje.

U nastavku pročitajte kako izgleda jedan takav plan za gubitak kilograma sastavljen od tri jednostavna koraka bazirana na znanosti. I ne očekujte rezultate preko noći. Bitni su strpljenje, upornost i disciplina, a rezultati će uz njih sigurno doći.

Ako nekad “skrenete s puta”, nemojte se kažnjavati, sve je to za ljude. Idući dan samo nastavite sa zacrtanim planom.

Smanjite unos šećera i škroba

Prvi je korak smanjivanje unosa šećera i škroba, odnosno ugljikohidrata. Kada to napravite, s vremenom će se smanjiti vaša razina gladi i unosit ćete puno manje kalorija.

Još jedna korist smanjenog unosa ugljikohidrata jest snižena razina inzulina, što će dovesti do toga da vaši bubrezi izbacuju višak natrija i vode iz vašeg tijela, a time se smanjuju nadutost i nepotrebno zadržavanje vode.

Mnogi zanemaruju utjecaj tekućih kalorija na debljanje. Umjesto sokova pijte vodu.

Jedite proteine, masti i ugljikohidrate

Ništa nemojte izbaciti u potpunosti iz vaše prehrane. Pobrinite se samo da sve što unosite dolazi iz zdravih namirnica. Svaki vaš obrok treba uključivati izbor proteina, masti i zdravih ugljikohidrata kao što su, recimo, oni iz povrća.

Važnost unosa proteina također se ne smije zanemariti. Oni također smanjuju žudnju za hranom, smanjuju želju za noćnim zalogajima i u konačnici dovode do toga da jedete manje kalorija dnevno, a samim time i do gubitka kilograma.

Vježbajte barem tri puta sedmično

Iako prehrana i smanjeni unos kalorija igraju veliku ulogu u mršavljenju, nemojte zanemariti ni važnost vježbanja za vaše zdravlje općenito.

Organizujte svoje vrijeme tako da nekoliko puta sedmično uspijete posjetiti teretanu. Ako niste tip za teretanu, postoji čitav niz programa za vježbanje kod kuće, a vi samo trebate osloboditi prostor u svom dnevnom boravku.

Ne zaboravite na zagrijavanje i rastezanje, a ako ste prvi put u teretani, pitajte stručnu osobu za savjet.

Nemojte se fokusirati samo na kardio vježbe kao što su trčanje, hodanje ili vožnja bicikla. Dižite i utege. Mnogi strahuju da će se nakon nekoliko tjedana dizanja utega pretvoriti u body buildera, međutim to nije istina.

Dizanje utega tu je da vam pomogne u sagorijevanju kalorija, da spriječi usporavanje metabolizma, koje je uobičajena nuspojava gubitka kilograma, i da vam pomogne održati mišićni tonus tijela.