Prve penzije iz budžeta bit će isplaćene 5. februara

Skoro cijelog januara u Federalnom zavodu PIO/MIO i Ministarstvu finansija aktivnosti su vrlo intenzivne. Rade se, kako nam je potvrdio direktor Zavoda Zijad Krnjić, informatičko-tehničke pripreme za isplatu prvih penzija putem trezora FBiH, a ne s računa Zavoda PIO/MIO, kako je to do sada bio slučaj.

Stupanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na snagu te usvajanjem budžeta FBiH, od 1. januara ove godine penzioneri će primanja dobivati iz budžeta.

– “Aktivnosti su vrlo složene, a rokovi su nam tijesni, jer za ovakve poslove potrebno je mnogo više vremena. Kod nas su okolnosti bile takve da je novi zakon usvojen nekoliko dana prije Nove godine, tako da smo svi skupa u škripcu s vremenom.” – rekao je Krnjić.

Bez obzira na to, ističe da uposlenici Zavoda i Ministarstva vrlo intenzivno rade, tako da će biti sve u redu i na vrijeme kada je u pitanju isplata penzija.

– “Prihodi idu redovno na račun trezora, dovoljni su za isplatu penzija i nadam se da će sve informatičko-tehničke aktivnosti biti urađene kako treba. Plan je da isplata januarske penzije bude do 5. februara, kako je to i ranije bilo. Taj rok isplate apsolutno je nepromjenjiv.” – dodao je Krnjić.