Prva ovogodišnja grupa Ekspedicije na Bosanske piramide s volontiranjem stigla u Visoko

Početak mjeseca juna označio je i početak ovogodišnje Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem, a prva grupa volontera u Visokom boravi već nekoliko dana. Nakon prve radne sedmice koju su proveli u Kompleksu Ravne, odnosno u tunelima Ravne 3, volonteri iz nekoliko zemalja svijeta ove sedmice su angažovani na Bosanskoj piramidi Sunca.

– „Tu je desetak volontera, a dolaze nam iz nekoliko zemalja svijeta, a interesantno je spomenuti kako imamo i jedno dečka koji je stigao čak iz Nove Kaledonije. Tu su i volonteri iz Švicarske, Španije, Engleske, Njemačke i SAD-a, koji se zaista maksimalno trude u radovima u kojima učestvuju. Proteklu sedmicu smo radili u tunelima Ravne 3, a ova je predviđena za radove na Bosanskoj piramidi Sunca. Oni ovdje ostaju do kraja ove sedmice, a već početkom naredne očekujemo i novu smjenu. Pored radova, protekli vikend smo imali priliku obići Zavidoviće i kamene kugle, te Sarajevo, i oduševljeni su ljepotama BiH.“ – kazala nam je koordinatorica volontera Marie – Sophie.

Volonteri rade pod budnim nadzorom arheologa Fondacije Amne Agić, te geologa Richarda Hoylea.

– „Nakon radova u Kompleksu Ravne i novim tunelima, gdje smo čistili prolaze od šljunkovitog materijala, ovu sedmicu smo se odlučili za radove na Bosanskoj piramidi Sunca. Čistimo do sada otvorene sonde, jednu po jednu, pošto svakodnevno imamo sve veći broj posjetilaca, pa namjeravamo sve sonde da lijepo uredimo i očistimo od vegetacije, te blata i nanosa koji su se pojavili tokom zimskih mjeseci. Radovi teku planiranom dinamikom, a jako smo zadovoljni ovo vrijednom grupom.“ – kazala nam je Amna Agić, arheolog Fondacije.