PROŠIRENJE KAMENE OBALE: Prijatno iznenađenje za posjetioce parka Ravne 2

Hiljadu puta smo rekli: tim Fondacije nikada ne miruje. Kada radnici nisu u tunelima ili na piramidama, aktivni su u parku ‘Ravne 2’, Aero banji ili proširuju parkinge. Od arheologije do turističke infrastrukture.

I mada Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ u ovom momentu nema nikakvih prihoda zbog restriktivnih mjera, ipak dio njenih saradnika vrijedno uređuje dijelove parka.

Na red je u aprilu došla druga sekcija potoka u neposrednoj blizini instalacije ‘Vremeplov’. Neuredna obala je u samo desetak dana doživjela veliku transformaciju. Odroni zemlje, blatnjav potok, grane i smeće, ustupili su mjesto uređenoj kamenoj obali, oblucima koji imitiraju suhozidove iz tunela Ravne, četiri niza stepenica koji vode u potok, kamenom dnu sastavljenom od sitnog riječnog konglomerata…

Radnici Fondacije su skupili kamene oblice iz tunela Ravne, Ljekovitih tunela, te tunela ‘Ravne 3’ i ‘Ravne 4’ (riječ je o hiljadama komada sličnih dimenzija). Obala je pojačana armaturnom mrežom i cementom, oblice su našle svoje mjesto kao lice. Nakon radova, vraćena je zemlja i zasađena trava. Od maja će trava dolaziti do ivice kamene obale.

Ova sekcija je dugačka 40 metara. S prethodno urađenom dužine 35 metara, sada udarna sekcija potoka od 75 metara daje primamljiv i uredan izgled. Plan je da u narednim godinama kompletan vodotok u parku, u obje doline, bude ovako uređen.

I sve ovo da bi doživljaj i ugođaj posjetiocima bio vrhunski i jedinstven.

Još jednom čestitamo Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“