Propast uzgoja malina u Bosni i Hercegovini

Porodica Muslije Muslimovića iz bugojanskog naselja Kula proteklog vikenda odlučila se na proširenje plasteničke proizvodnje, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva s plasmanom malina.

– „Malinu smo sijali na površini od 2,5 duluma, ali smo dulum prošle jeseni iskorijenili jer nismo bili zadovoljni otkupnom cijenom. Isto planiramo uraditi s još pola duluma, jer više ne vidimo perspektivu u malinarstvu.“ – kazao je ovaj poljoprivrednik.

Ističe da informacije, kojima raspolažu malinari, nagovještavaju kraj malinarstva i da još uvijek niko od otkupljivača nije ponudio ugovore s akontativnom cijenom maline u 2019. godini.

– „Ako se kilogram prve klase maline i ove godine bude plaćao po cijeni od 1 KM, uništit ćemo i preostale zasade.“ – naglasio je.

Dodaje da veliku šansu sada vidi u plasteničkoj proizvodnji i da je već zasijao neke sorte povrća koje planira ponuditi kupcima.

– „U plasteniku od stotinu kvadrata počeli smo sadnju paradajza „matias“, dok u manjem plasteniku planiramo zasijati krastavac. Rasad koristimo, uglavnom, iz vlastite proizvodnje.“ – kaže Muslimović u razgovoru za Fenu.

Naglasio je, također, da će na jednoj od njiva zasijati 4.000 sadnica paprike „kaptur“ i petsto sadnica žute paprike „babura“.

– „Ove godine smo ranije započeli sjetvu, jer namjeravamo tržištu ponuditi naše proizvode u vrijeme kada se može postići dobra cijena.“ – kazao je.

Zaključuje kako plastenička proizvodnja zahtijeva dosta ulaganja i puno posla, ali da se trudom i voljom može ostvariti željeni prinos i kvalitet.

– „Na površini od šezdeset kvadrata, prošle godine imali smo 750 kilograma paradajza koji smo ponudili komšijama i restoranima. Sve smo prodali i bili veoma zadovoljni.“– istaknuo je Muslija Muslimović.