Promocija knjige Jasmina Imamovića „Ljetopis o kralju Tvrtku“ u KC Altindag – Visoko

Gradska biblioteka Visoko poziva da se pridružite promociji knjige „Ljetopis o kralju Tvrtku“ autora Jasmina Imamovića, koja će se održati u četvrtak, 28. marta u 18:00 sati, u Kulturnom centru Altindag – Visoko.

Promotori su Rasim Kadić i Tarik Hodžić.

O DJELU: Roman hronika “Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine.

Ovo je djelo koje priča o našoj srednjovjekovnoj historiji, nastalo na dugogodišnjem pomnom istraživanju perioda koji je slabo istražen i u novije vrijeme često mitologiziran.

Imamović u ovom slučaju ne piše historijski roman nego stvara roman o historiji na temelju dostupnih naučnih činjenica. On ne iznosi puku rekonstrukciju događaja poput historičara, već kao literat ulazi u dramu vremena u kojem je živio naš kralj, dramu bosanskoga čovjeka, dramu koja se ponavlja do dana današnjeg.

“Ljetopis o kralju Tvrtku” roman je koji kroz veliku historijsku priču pred nas postavlja dileme naše sadašnjosti, govoreći kako su naši daleki preci imali mudrost opstanka koja nama uglavnom nedostaje.

Roman je obilato potkrijepljen historijskim činjenicama i obiljem citata i dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim i kraljevstva na slavenskom jugu.