Proizvodnja kornišona na izdisaju, uzgajivači odustaju od posla

Proizvodnja kornišona u je na izdisaju, a zbog sve težeg stanja u ovoj oblasti brojni uzgajivači popularne vrste krastavca već su digli ruke od posla.

Manja grupa onih koji se i dalje nalaze u ovom biznisu u problemu su zbog pronalaska radne snage, jer oni koji su nekada kornišon brali, sada se okreću drugim poljoprivrednim kulturama.

Uzgajanje kornišona predstavljalo je priliku za odličnu zaradu. Međutim, kako to biva u Bosni i Hercegovini, zbog brojnih problema i nemara države, ovoj priči nije trebalo mnogo vremena da dođe u depresivnu fazu, kao što smo imali slučaj i s proizvodnjom smilja u Hercegovini.

Ekspanzija proizvodnje i plasmana kornišona na evropsko tržište već je u određenoj mjeri utihnula, a priliku za zaradu moći će ostvariti samo vlasnici većih otkupnih stanica koji su ranije sklopili višegodišnje ugovore sa inostranim partnerima.

Dodatni šamar poljoprivrednicima zadale su i klimatske promjene koje u ove krajeve donose sve više kišnih padavina i niskih temperatura zraka.

Ovogodišnja otkupna cijena bi kod većine otkupljivača trebala biti na prošlogodišnjem nivou, odnosno prva klasa krastavca će koštati od 1,30 do 1,50 KM.