Prognoza vremena za petak, 9. juli

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima porast obalačnosti u Bosni može uvjetovati pljuskove i grmljavinu. Lokalno jače grmljavinsko nevrijeme je moguće na području sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 33 do 39 stupnjeva.

U Visokom malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U drugom dijelu dana su mogući lokalni pljuskovi. Najviša dnevna temperatura oko 36 stepeni.

Meteoalarm izdao je za danas narandžasto upozorenje za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, osim za sjeverozapad, za koji je izdato žuto upozorenje.

Upozorenja su izdata zbog veoma visokih temperatura. Narandžasto upozorenje izdato je za Banju Luku, Foču, Prijedor i Višegrad, gdje će temperature biti od 35 do 38 stepeni Celzijusovih, Sarajevo i Tuzlu, gdje će temperatura iznositi 36, te Mostar 39 sa stepeni.

Za Prijedor, Višegrad i Tuzlu je, osim na vrućinu, upozoreno i na grmljavinu.

Žuto upozorenje zbog vrućine izdato je za Bihać i Livno, gdje će temperatura vazduha iznositi do 34, odnosno 33 stepena Celzijusova.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno.

  • Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela – navodi se u objašnjenju.