Prof. Džemal Salihspahić – 85 NJEGOVIH VRIJEDNIH GODINA

Profesor Džemal Salihspahić ostavio je neizbrisiv trag na generacije učenika Zeničke gimnazije, Gazi Husrev-begove medrese i Medrese “Osman-ef. Redžović” za čije je osnivanje i stasavanje bez sumnje najzaslužniji. Od februara 2013. godine je u penziji. Grupa zaposlenika Medrese, većinom njegovih učenika, danas su ga posjetili u avliji njegove porodične kuće, sagrađene 1935. godine, kada je i on rođen, i to baš na današnji dan, kada je napunio 85 godina.

Uz tople želje i dove Allahu dž.š. da mu daruje zdravlje i puno radosnih trenutaka sa porodicom i prijateljima, i da primi njegova brojna dobra djela, ovim povodom donosimo izvod iz njegove biografije.

Džemal Salihspahić, rođen je 4. septembra 1935. u Velikom Čajnu, Visoko. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je 1961. godine na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Poslije toga je radio kao profesor u gimnazijama u Lištici (Široki Brijeg) i u Zenici. Od 1976. do 1980. godine bio je direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Od 1980. do 1983. godine radio je u Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine kao rukovodilac Službe za islamska istraživanja, dokumentaciju i statistiku. Od početka akademske 1983./84. godine do aprila 1992. godine bio je sekretar Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

U želji da pomogne Bošnjacima i unaprijedi islamsko obrazovanje, Salihspahić je, 6. septembra 1992. godine, uz podršku profesora Saliha ef. Trake i Mirsada ef. Mahmutovića, pokrenuo inicijativu za osnivanje Medrese u Čajangradu, koja je dobila ime po uglednom alimu Osmanu ef. Redžoviću. Od osnivanja Medrese pa do 31. januara 2013. godine, je uspješno obavljao dužnost njenog direktora i profesora i, bez sumnje, najzaslužniji je za osnivanje, izgradnju i stasanje ove mlade i danas već ugledne odgojno-obrazovne ustanove.

Da bi pomagao razvoju Medrese, prof. Salihspahić je 2004. godine osnovao Fondaciju „Osman-ef. Redžović“, na čijem se čelu i danas nalazi. Također je osnovao i biblioteku „Mehmed-ef. Handžić“ u svom rodnom mjestu, te biblioteku „Muhamed Seid Serdarević“ u Zenici.

Profesor Salihspahić je objavio više od 30 stručnih radova i članaka u islamskoj periodici. Posebno mjesto u njegovom naučnoistraživačkom i spisateljskom opusu predstavlja autorsko djelo „Imam: ličnost, uloga, značaj“. Knjiga je doživjela tri dopunjena i izmijenjena izdanja od kojih je posljednje objavljeno 2014. godine.

Za svoj rad dobio je više priznanja i nagrada, od kojih su najznačajnija:
– Plaketa Općine Visoko za životno djelo 2007. godine

– Zlatnu povelju, najviše priznanje Medrese „Osman-ef. Redžović“ za izuzetan doprinos u njenoj afirmaciji 2010. godine i
– Priznanje Reisu-l-uleme, prof. dr. Mustafe Cerića za višegodišnji obrazovno-pedagoški rad i izuzetan doprinos razvoju, djelovanju i afirmiranju obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2012. godine.
– Plaketu za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 2019. godine.