Prof. dr. Sajma Krkić Dautović: PROJEKAT U VISOKOM TREBA BITI PROJEKAT DRŽAVE BIH

Nekadašnja profesorica na Medicinskom, Stomatološkom i fakultetu Zdravstvenih studija, prof. dr. Sajma Krkić Dautović, zajedno s nekolicinom gostiju, posjetila je lokacije na kojima radi Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, a nakon obilaska Muzeja Fondacije, kao i Prahistorijskog podzemnog kompleksa tunela Ravne i park „Ravne 2“, dr. Krkić Dautović je s nama podijelila i svoje impresije o ovom posjetu.

– „U Visoko sam došla iz dva razloga. Otkako sam saznala za otkrića piramida 2006. godine, kada sam pročitala prva saznanja i reakcije, imala sam želju doći i posjetiti sve ovo, međutim jednom prilikom nam se ispriječilo nevrijeme, a nakon toga nisam uspijevala sve do danas da dođem u Bosansku dolinu piramida.

Međutim, pročitavši brojne tekstove, ali i ono o čemu je govorio dr. Osmanagić, apsolutno sam vjerovala da je ovo ovdje nešto značajno, ne samo za Visoko, već i za cijelu Evropu i svijet. Danas sam imala priliku doći i obići određene lokacije i malo je reći da sam oduševljena! Ne sumnjam da se ovdje radi o piramidama i samo slijep čovjek, koji nema želju da prihvati nešto očigledno, može negirati postojanje piramida.

Ovo treba da bude projekat države BiH koji će država apsolutno podržati i razviti u više segmenata. Oduševljena sam onime što sam vidjela i svaka čast onima koji su započeli ovaj projekat, onima koji ga vode i koji ga šire.“ – kazala nam je dr. Krkić Dautović.

Kako nam je i sama prof. dr. Krkić Dautović potvrdila, nakon obilaska tunela Ravne osjetila je i neka poboljšanja na sebi.

– „U posljednje vrijeme sam imala određenih zdravstvenih poteškoća i nevjerovatno je da smo hodali i obilazili lokacije duže od tri sata a da sam izdržala taj tempo obilazaka i hodanja. Osjetila sam nevjerovatnu energiju i u tunelima, ali i u parku, a moj zet koji mi je stalno dodavao ruku, iznenadio se s kojim elanom hodam. Poseban je osjećaj i što sam mogla udahnuti punim plućima, a to nisam mogla duže vrijeme.

Zaista sam osjetila tu neku energiju koja se prenosi na ljude sa ovih lokacija i ovog okoliša koji je uređen po mjeri čovjeka. Sve je u duhu prirode i sve ovo što sam vidjela u Visokom preporučila bih svima da moraju doći, vidjeti i doživjeti.

Na kraju, definitivno ću se vraćati ovamo, a pomenula bih i jednog svog pacijenta koji je uposlenik Fondacije a koji dugi niz godina boluje od jedne hronične bolesti. Dio liječenja je završen, a on dvije godine ne dolazi na kontrole, što znači da se dobro osjeća, to mi je i sam potvrdio.“ – ispričala nam je dr. Krkić Dautović.