PROF. ĆAZIM HADŽIMEJLIĆ: Kaligrafija je osjećaj duše i umijeća koje čovjek prenosi na papir (VIDEO)

Profesor Ćazim Hadžimejlić u izdanju „Ramazanske sehare“ Hayat TV-a sa Merimom Gosto govorio je o kaligrafiji.

Između ostalog dotakli su se značaja ove umjetnosti.

Kaligrafija je osnovni vid islamske umjetnosti.

  • Kaligrafija je specifičnost, to je osjećaj duše i umijeća koje čovjek prenosi na papir.

Kada nam je stigla?

  • To je u islamskoj umjetnosti preteća svih umjetnosti. Poslanik je kaligrafijom ukazivao na dobro. Također specifično je i to što kaligrafija treba biti čitka. Dolaskom islama kaligrafija se počela miješati sa bosančicom, a kasnije je preuzela primat kaligrafija na arapskom pismu.

Trebamo biti ponosni na bh. kaligrafe.

  • Kada pogledamo u našu historiju možemo reći da smo imali više od 100 bh. kaligrafa, i to prvoklasnih. Samo u Sarajevu u 18 stoljeću je zabilježeno više od 40 kaligrafa. Također, danas imamo niz ljudi koji se interesuju. Treba istači da se kaligrafijom ne bave samo muškarci, nego su i žene savršene u tom poslu.

Ova umjetnost djeluje na čovjeka.

  • Kaligrafija utiče na unutrašnji izražaj čovjeka, utječe na njegovo psihičko stanje. Onda sam proces stavaranja specifičan je, to su priče koje šalju neki jecaj i poseban osjećaj. Iz veličine tačke ide veličina slova, linija koja je zastupljena najpreciznije se vidi u slovu.
  • Potrebno je jako puno ljubavi i predanosti da bi neko bio kaligraf.Svakako, za kaligrafiju treba učitelj koji će pokazati najvjerodostojnije upute. Tokom stvaranja čovjek sam treba da osjeti tu ljepotu. Da bi neko bio kalifraf i da bi se mogao potpisivati kao umjetnik – kaligraf, treba mu najmanje četiri godine rada i učenja.