Pročitajte zašto biste banane trebali jesti svaki dan

Nova studija objašnjava zašto biste svaki dan trebali jesti banane i drugu hranu bogatu kalijem. Istraživači sa Sveučilišta u Alabami otkrili su da svakodnevna konzumacija banana može spriječiti srčani i moždani udar.

Istraživanje je trebalo utvrditi mineral kalij utječe na protok krvi i zdravlje arterija, a provedeno je na miševima koji su dobijali prehranu koja sadrži nisku, normalnu ili visoku razinu kalija. Kod miševa čija je prehrana imala visoke razine kalija došlo je do znatno manjeg očvršćivanja arterija i smanjene ukočenost u aorti.

Prethodne studije također su pokazale da prehrana bogata kalijem smanjuje krvni tlak i rizik od srčanih bolesti.

  • Jedna studija pokazala je da je dnevni unos 1540 miligrama kalija povezan s 21% manjim rizikom od moždanog udara – kazao je kardiolog Ragavendra Baliga.

No, studija sa Sveučilišta u Alabami prva je istraživala utjecaj minerala na zdravlje arterija, Dovoljne količine kalija pomažu u održavanju zdravog rada srca, a ako nedostaje kalija, može doći do srčane aritmije te slabijeg protoka krvi u mozak, mišiće i organe.

Prema riječima stručnjaka, kalij također poboljšava rad srca regulirajući rad srca, probavljanje ugljikohidrata i izgradnju mišića, piše Reader’s digest. Sve to može pozitivno djelovati na zdravlje vaših arterija, sprečavajući bolesti srca i moždane udare.

Stručnjaci navode da su potrebne dodatne studije koje bi potvrdile ove zaključke. Osim toga, nije dovoljan unos samo banana za održavanje zdravlja, trebate pripaziti na cjelokupnu prehranu. No, svakako se preporučuje redovita konzumacija banana zbog niza zdravstvenih blagodati.