Prirodni lijek i odlično osvježenje: PRAVO JE VRIJEME ZA SOK OD ZOVE

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a ima brojna ljekovita svojstva. Zova cvjeta od maja do jula. Idealno je vrijeme za prikupljanje cvjetova i pravljenje soka od ove biljke, koji će biti i odlično osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Zova je poznata kao prirodni lijek za mnoge bolesti, a sirup od zove pomoći će vam da regulišete varenje i umanjiti stomačne probleme, ubrzat će vaš metabolizam i zaštititi respiratorni sistem. Osim toga, ojačat će vaš imunitet, kosti i zglobove, a koža lica će vam biti ljepša i čišća.

Njena svojstva će pomoći u liječenju upala i reumatoidnih oboljenja, a potiče znojenje i čisti organizam od toksina.

Zova se takođe koristi u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti…

Za pripremu soka od zove potrebno vam je 20 cvjetova zove, litar vode, sok od 1 limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvjetova svježe zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata povremeno mješajući kako bi se šećer rastopio. Nakon toga sok procijedite kroz duplu gazu i sipajte u boce. Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a za pripremu možete koristiti i mineralnu vodu.