PRIPREME ZA NOVU TURISTIČKU SEZONU: Novi kandidati se obučavaju za posao vodiča Fondacije

Pored ostalih aktivnosti, nedjelja u Bosanskoj dolini piramida je rezervisana i za Školu za vodiče Fondacije koju ove sezone pohađa 15 korisnika, a kakvi su prvi utisci, te šta to sve očekuje ovogodišnje kandidate, pojasnio nam je Ajdin Ahmetspahić, koordinator Fondacije koji je protekle nedjelje (17. februar) sa polaznicima imao treće druženje.

–  „15 kandidata koliko trenutno pohađa školu, uvježbava prezentaciju u podzemnim tunelima Ravne. Posebna pažnja se poklanja zdravstvenom i spiritualnom aspektu prezentacije, te vještinama efikasnog prijenosa informacija slušaocima. Kandidati pokazuju veliki interes i trud, a samo će najbolji imati priliku biti sezonski uposlenici Fondacije. Idućih nekoliko časova zaokružit ćemo obuku na tunelima nakon čega će se škola fokusirati na ostale lokacije u Bosanskoj dolini piramida.“ – kazao nam je Ahmtespahić.

Kao i prethodnih sezona među kandidatima je najviše studenata, a s jednim od njih smo i razgovarali nakon još jednog uspješno odrađenog časa.

– „Ja sam jedno vrijeme i volontirao, a pošto sam iz Visokog nije mi bilo naporno, dok sam se ove sezone odlučio i za korak više, te se prijavio u Školu za vodiče. Oduvijek me interesovala historija, a upisao sam i fakultet engleskog jezika, tako da smatram da mi ova škola, te eventualni posao vodiča, itekako može biti od koristi, ali i sjajna praksa. Za sada je sve u najboljem redu, redovno imamo časove na kojima prikupljamo sve bitne informacije koje ćemo kasnije prenositi našim gostima iz cijelog svijeta.” – kazao nam je Kerim Duraković, student iz Visokog i polaznik ovogodišnje Škole za vodiče Fondacije.